Cyclopoida

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cyclopoida
Cyclops bicuspidatus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Ракоподібні (Crustacea)
Клас: Щелепоногі (Maxillopoda)
Підклас: Веслоногі раки (Copepoda)
Ряд: Cyclopoida
Burmeister, 1834
Родини

дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Category:Cyclopoida
Віківиди: Cyclopoida
EOL: 46534431
ITIS: 88530
NCBI: 84308
Fossilworks: 133252

Cyclopoida — ряд ракоподібних класу Щелепоногих (Maxillopoda). Як і багато інших рачків, представники Cyclopoida маленькі, планктонні тварини, що живуть як у морі, так і в прісноводних водоймах. Вони швидко пересуваються. Розвиток личинок є метаморфічний, а ембріони переносяться в парних або одиночних мішках, прикріплених до першого черевного соміта.

Циклопи відрізняються від інших веслоногих рачків, тим, що перша пара антен у них коротша, ніж довжина голови і грудей, і одногілясту пару других антен. Четвертий і п'ятий сегменти тіла злиті[1].

Мають здатність швидко пересуватися і переносити висихання водойм, у тому числі і калюж, в яких також можуть мешкати. Можуть служити їжею багатьом рибам, але, також сприяють зараженню людини деякими паразитичними черв'яками.

Класифікація[ред. | ред. код]

Підклас містить наступні родини[2]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Barnes, Robert D. (1982). Invertebrate Zoology. Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. с. 692. ISBN 0-03-056747-5.
  2. Geoff Boxshall & T. Chad Walter (2011). T. Chad Walter & Geoff Boxshall (ред.). Cyclopoida. World Copepoda database. World Register of Marine Species. Процитовано 20 травня 2011. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=unknown-host (довідка)[недоступне посилання з лютого 2019]

Посилання[ред. | ред. код]