Класифікація мінералів Дани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Dana 8)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Класифікація мінералів Дани — система класифікації мінералів за хімічним складом та кристалічною структурою, яку розробив Джеймс Дуайт Дана. Використовується в англомовному світі, особливо в США. Нову систему опубліковано 1997 року на основі старої системи Дани, що вперше з'явилася у середині 19 століття.

Історія[ред. | ред. код]

Систематика мінералів була розширена Даною у 1854 році у четвертому виданні його «Мінералогічної системи», вперше опублікованої у 1837 році, включаючи хімічний склад мінералів. Протягом 20 століття система була додатково доповнена на тлі наукових досягнень, особливо у галузі кристалографії.

У 1941 році Гуго Штрунц вивів свою систему на основі системи Дани.

Оригінальна класифікація Дани також була додатково доопрацьована і опублікована у 1997 році як нова система.

Структура[ред. | ред. код]

Мінерали розташовані в ієрархічній системі. Кожен мінерал має системний номер, який складається з чотирьох чисел, розділених крапками, і який повинен дозволяти чітко розподіляти відомі мінерали під різними назвами. Перше число представляє клас мінеральних речовин. Друге — тип мінералу, в деяких випадках враховуючи атомну структуру. Третє — групу подібних за структурою мінералів. Четверта чітко ідентифікує мінерал.[1]

Приклади

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 Липня 2020. Процитовано 13 Вересня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)