Gerbillurus tytonis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Gerbillurus tytonis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Gerbillurus
Вид:
G. tytonis
Біноміальна назва
Gerbillurus tytonis
(Bauer & Niethammer, 1960)

Gerbillurus tytonis (syn. Gerbilliscus tytonis) — вид гризунів, що зустрічається лише в Намібії. Його природним середовищем існування є помірна пустеля, де він живе в сипучому піску серед піщаних дюн, харчуючись членистоногими, насінням і зеленою рослинністю.

Таксономічні примітки[ред. | ред. код]

Таксон перенесено від Gerbillurus до Gerbilliscus[2].

Опис[ред. | ред. код]

Це піщанка середнього розміру з довжиною голови й тіла 99 мм і довгим хвостом. Голова вузька із загостреною мордою, великими очима та довгими вухами з рідкісним волоссям. Верхня частина голови і тулуба насичено-каштанова, різко відмежована від нижньої частини білого кольору. Над кожним оком є невелика біла пляма. Ноги білі, передні значно коротші за задні. Підошви всіх лап добре вкриті шерстю, а на кожному пальці є характерна бахрома з волосків. Хвіст дуже довгий, зверху каштановий, а знизу білий, і закінчується пучком сіруватих волосків[3].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ця піщанка веде нічний спосіб життя і пересувається стрибками, здатна долати до 41 см за один стрибок. Вдень залишається під землею у своїй норі. Нора може бути розгалуженою, мати більше одного входу та мати довжину до 1 м. Усередині нори є сховки з їжею та гніздова камера, наповнена подрібненою рослинною речовиною. Харчування піщанок включає членистоногі та насіння, а також зелену рослинність, якщо така є. Ця піщанка концентрує свою сечу, і їй не потрібно пити, поки її їжа багата членистоногими і не складається повністю з сухого насіння. Ця піщанка підтримує стан своєї шерсті частими піщаними ваннами[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cassola, F. (2016). Gerbillurus tytonis. Процитовано 11.11.2021.
  2. Gerbilliscus tytonis. The Mammal Diversity Database. American Society of Mammalogists. Процитовано 23.12.2023. (англ.)
  3. а б Kingdon, Jonathan; Happold, David; Butynski, Thomas; Hoffmann, Michael; Happold, Meredith; Kalina, Jan (2013). Mammals of Africa. A&C Black. с. 291—292. ISBN 978-1-4081-8996-2.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Colangelo, P., Granjon, L., Taylor, P. J., & Corti, M. (2007). Evolutionary systematics in African gerbilline rodents of the genus Gerbilliscus: inference from mitochondrial genes. Molecular phylogenetics and evolution, 42(3), 797–806.