Ghost in the Shell (аніме, 1995)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ghost in the Shell
攻殻機動隊
Жанрпсихологія, кіберпанк, фантастика, екшн
Аніме-фільм
Ghost in the Shell
РежисерОсії Мамору
ПродюсерЙошімаса Мізуо, Кен Мацумото та Міцухіса Ішікава
СценаристКазунорі Ітьо
СтудіяProduction I.G
Дата виходу18 листопада 1995
Тривалість82 хв[1]

Дух в обладунку — повнометражний аніме-фільм, знятий в 1995 році. Режисер — Осії Мамору. Цей фільм не був популярний в Японії, але став культовим в Європі та США. Багато елементів фільму було використано в трилогії Матриця[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

У 2029 році, з розвитком кібернетичних технологій, людське тіло можна буде доповнити або навіть повністю замінити кібернетичними частинами. Ще одним значним досягненням є кібермозок - механічна оболонка для людського мозку, яка дозволяє отримати доступ до Інтернету та інших мереж. Часто згадуваний термін "привид" означає свідомість, що мешкає в тілі ("оболонці").

Майор Мотоко Кусанагі - командир штурмової групи 9-го відділу громадської безпеки "Нью-Порт-Сіті" в Японії. На прохання Накамури, начальника 6-го відділу, вона успішно вбиває дипломата іноземної держави, щоб запобігти дезертирству програміста на ім'я Дайта. Перекладача міністра закордонних справ зламує привид, імовірно, з метою вбивства високопоставлених осіб на майбутній зустрічі. Вважаючи злочинця таємничим Ляльководом, команда Кусанаґі відстежує телефонні дзвінки, з яких було надіслано вірус. Після погоні вони захоплюють сміттяра та бандита. Однак обидва виявляються лише примарами-хакерами, які не мають жодного уявлення про Ляльковода, тож розслідування знову заходить у глухий кут.

Компанія Megatech Body, виробник снарядів, що підозрюється у тісних зв'язках з урядом, отримує хакерську атаку і збирає снаряд, який був ліцензований самим урядом. Під час втечі снаряд - жінка на шосе - потрапляє під колеса вантажівки. Коли 9-й відділ досліджує оболонку, вони знаходять всередині неї людський привид. Несподівано начальник відділу 6-го відділу Накамура приїжджає забрати мушлю з дозволу міністра закордонних справ. Він стверджує, що привид всередині - це сам Ляльковод, якого заманив у мушлю 6-й відділ. Оболонка реактивується, стверджує, що вона жива істота, і просить політичного притулку. Після того, як Лялькар починає коротку суперечку про те, що таке людина, агент у камуфляжі, який супроводжує Накамуру, влаштовує диверсію і викрадає оболонку.

Запідозривши нечисту гру, команда Кусанаґі готується і негайно переслідує агента. Тим часом 9-й відділ досліджує "Проект 2501", про який раніше згадував Лялькар, і знаходить зв'язок з Дайтою, яку 6-й відділ намагається утримати від дезертирства з країни. Зіткнувшись з виявленою інформацією, Дайсуке Арамакі, керівник 9-го відділу, приходить до висновку, що 6-й відділ створив Ляльковода для різних політичних цілей, а тепер прагне повернути собі тіло, в якому він зараз перебуває. Кусанаґі слідує за машиною, що везе снаряд до покинутої будівлі, де його охороняє роботизований павукоподібний танк. Прагнучи зустрітися з привидом Ляльковода, Кусанаґі вступає в бій з танком без прикриття, в результаті чого її тіло здебільшого розчленовується, коли вона намагається відчинити люк. Її напарник Бато прибуває вчасно, щоб врятувати її, і допомагає під'єднати її мозок до мозку Ляльковода.

Лялькар пояснює Кусанаґі, що він був створений Секцією 6. Блукаючи різними мережами, він став розумним і почав роздумувати над своїм існуванням. Вирішивши, що суть життя полягає у розмноженні та смерті, він хоче існувати у фізичному мозку, який зрештою помре. Оскільки він не міг вирватися з мережі Секції 6, йому довелося завантажити себе в кібернетичне тіло. Після спілкування з Кусанаґі (без її відома) він вважає, що вона також ставить під сумнів свою людяність і що вони мають багато спільного. Він пропонує об'єднати їхні примари; натомість Кусанаґі отримає всі його здібності. Кусанаґі погоджується на злиття.

До будівлі підходять снайпери з 6-го відділу, які мають намір знищити мозок Ляльковода та Кусанаґі, щоб приховати проект 2501. Панцир Ляльковода зруйновано, але Бато вчасно затуляє голову Кусанагі, щоб врятувати її мозок. Коли 9-й відділ наближається до об'єкта, снайпери відступають. Кусанаґі прокидається на конспіративній квартирі Бату в новому тілі кіборга. Вона розповідає Бато, що сутність всередині неї не є ані Кусанаґі, ані Ляльководом, а поєднує в собі і те, і інше. Вона обіцяє Бато, що вони ще зустрінуться, залишає будинок і роздумує, куди йти далі.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Саундтрек[ред. | ред. код]

Композитор — Каваї Кендзі.

  • M01 Chant I — Making of Cyborg (4:28),
  • M02 Ghosthack (5:14),
  • Exm Puppetmaster (4:21),
  • M04 Virtual Crime (2:41),
  • M05 Chant II — Ghost City (3:34),
  • M06 Access (3:16),
  • M07 Nightstalker (1:44),
  • M08 Floating Museum (5:05),
  • M09 Ghostdive (5:25),
  • M10 Chant III — Reincarnation (5:44),
  • See You Everyday (3:25)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ghost in the Shell (1995) review by That Film Brat. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 21 січня 2013.
  2. Ghost in the Shell (film). Архів оригіналу за 16 червня 2013. Процитовано 21 січня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]