Ginkgo dissecta

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ginkgo dissecta
Період існування: ранній еоцен
листя G. dissecta
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Ginkgophyta
Клас: Ginkgoopsida
Порядок: Ґінкоподібні (Ginkgoales)
Родина: Ґінкові (Ginkgoaceae)
Рід: Ґінкго (Ginkgo)
Вид:
G. dissecta
Біноміальна назва
Ginkgo dissecta
Mustoe, 2002

Ginkgo dissecta — це вимерлий вид гінкго з родини Ginkgoaceae, описаний із серії ізольованих викопних листків[1]. Вид відомий з відкладень раннього еоцену[2], відкритих у провінції Британська Колумбія, Канада, і Вашингтон, США. Це один із двох видів гінкго, знайдених у Вашингтоні та Британській Колумбії[1].

Історія та класифікація[ред. | ред. код]

Ginkgo dissecta представлено групою викопних зразків із чотирьох різних геологічних формацій. Типовим місцем розташування виду є іпрські[2] викопні пласти МакЕбі, поблизу Кеш-Крік, Британська Колумбія, у формації Транквілл, що належить до групи Камлупс. G. dissecta також відомий з таких же вікових ділянок гірської формації Клондайк, яка виростає навколо міста Республіка, округ Феррі, штат Вашингтон[1]. Принаймні один екземпляр був знайдений у місцях скам'янілостей навколо міста Прінстон, Британська Колумбія[1], а про четверту появу виду було повідомлено з «Фолклендського місця» поблизу міста Фолкленд, Британська Колумбія, також частина формація Tranquille[3].

Опис[ред. | ред. код]

Ширина листя G. dissecta коливається від 50 до 80 мм, а листкові ніжки досягають 40 мм у довжину. На відміну від дволопатевої структури сучасного листя Ginkgo biloba, морфологія G. dissecta є чотирилопатевою. Ці частки розділені глибокими виїмками, які майже досягають основи листа, тоді як у верхніх частинах часток можуть бути додаткові менші виїмки. Структура жилок G. dissecta складається з численних розгалужених жилок, які починаються біля основи листа. Це розгалуження відрізняється від структури жилок G. biloba, у якому всі жилки розгалужуються від однієї жилки вздовж краю пластини[1]. G. dissecta зовні схожий на старіші види G. digitata та G. huttonii, відомі зі скам'янілостей юрського періоду. Однак і G. digitata, і G. huttoni мають листя, які зазвичай розділені на шість часток, а не на чотири, і обидва вони мають чіткі трихоми, волоски, на нижній стороні листя[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Mustoe, G.E. (2002). Eocene Ginkgo leaf fossils from the Pacific Northwest. Canadian Journal of Botany. 80 (10): 1078—1087. doi:10.1139/b02-097.
  2. а б Manchester, S.; Pigg, K. (2008). The Eocene mystery flower of McAbee, British Columbia. Botany. 86 (9): 1034—1038. doi:10.1139/B08-044.
  3. Smith, R.Y.; Basinger, J.F.; Greenwood, D.R. (2012). Early Eocene plant diversity and dynamics in the Falkland flora, Okanagan Highlands, British Columbia, Canada. Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments. 92 (3): 309—328. doi:10.1007/s12549-011-0061-5. S2CID 129448108.