Grallistrix erdmani

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Grallistrix erdmani
Час існування: голоцен
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Grallistrix
Вид: G. erdmani
Grallistrix erdmani
Olson & James, 1991
Положення острова Мауї
Положення острова Мауї
Посилання
Віківиди: Grallistrix auceps
Fossilworks: 336231

Grallistrix erdmani (сова мауйська) — вимерлий вид совоподібних птахів родини совових (Strigidae). Вид був описаний у 1991 році за викопними рештками, знайденими на острові Мауї в архіпелазі Гавайських островів. Мауйські сови жили на схилах вулкана Халеакала на острові Мауї, а також, ймовірно, на острові Молокаї.

Опис[ред. | ред. код]

Мауйські сови були найменшими представниками свого роду. Вони мали дещо довгі крила, ніж у оагуанських сов. Вони були дещо меншими за сірих сов, а за будовою тіла нагадували малих яструбів. Мауйські сови мали короткі, округлі крила та довгі, тонкі лапи з короткими і гострими пазурями. Череп мауйських сов відрізнявся від черпів інших гавайських сов тим, що очні ямки цього птаха були більше направлені в сторони.

Екологія[ред. | ред. код]

На відміну від більшості інших сов, мауйські сови вели переважно денний спосіб життя. Це пов'язано з відсутністю на острові наземних ссавців, які б вели присмерковий або нічний спосіб життя. Мауйські сови полювали на дрібних, рухливих співочих птахів, що вели денний спосіб життя, зокрема на мамоєвих, яких ловили в польоті. Ці сови, ймовірно, гніздилися на землі, через що вони були особливо вразливими до появи на острові інвазивних хижих ссавців. Вони вимерли незабаром після появи на острові полінезійців, які привезли на острів свиней і малих пацюків.

Систематика[ред. | ред. код]

Мауйські сови, ямовірно, були близько споріднені з видом Grallistrix orion з острова Оаху, хоча вид Grallistrix geleches, що мешкав на Молокаї, був найбільш близький гегографічно.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Storrs L. Olson, Helen F. James: Descriptions of thirty-two new Species of Birds from the Hawaiian Islands. In: Ornithological Monographs 45, Juni 1991. ISBN 0-935868-54-2. (Online verfügbar als PDF)
  • Harold Douglas Pratt: The Hawaiian honeycreepers: Drepanidinae. Oxford University Press, 2005. ISBN 019854653X
  • Alan C. Ziegler: Hawaiian natural history, ecology, and evolution. University of Hawaii Press, 2002. ISBN 0824821904