Grupo Especial de Operaciones

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спеціальна група по операціям
Grupo Especial de Operaciones
Засновано 5 квітня 1978
Країна Іспанія Іспанія
Роль анти-терористичні операції, звільнення заручників, державна охорона, боротьба з тероризмом в міських умовах, затримання небезпечних злочинців
Чисельність ~100 бійців
У складі Національний поліцейський корпус Іспанії
Штаб Гвадалахара
Прізвиська Los Geos
Вебсайт Вебсайт
Командування
Поточний
командувач
Комісар Фелікс Антолін

Медіафайли на Вікісховищі
Бійці підрозділу на фоні емблеми

Grupo Especial de Operaciones (GEO, укр. Спеціальна група по операціям) — спеціальний підрозділ Національного поліцейського корпусу Іспанії, призначений для виконання небезпечних операцій; іспанський поліцейський спецназ. Штаб-квартира GEO знаходиться в місті Гвадалахарі поблизу Мадрида.

Підрозділ GEO було засновано в 1978 році за прикладом німецького поліцейського спецназу GSG 9 — заради боротьби з терористичними організаціями і організованою злочинністю. Крім очевидних завдань — затримання небезпечних злочинців, порятунку заручників, протидії тероризму, бійці підрозділу GEO можуть виконувати такі функції, як охорона іспанських дипломатів в інших країнах або представників іноземних держав в Іспанії, наприклад, під час Олімпійських ігор 1992 року в Барселоні. GEO містить у своєму штаті спеціально підготовлених бойових плавців, які можуть використовуватися поліцією для пошуку трупів або доказів злочину на дні водойм.

Кістяк спецпідрозділу становить оперативний відділ (ісп. Sección Operativa), що нараховує близько сотні бійців. Він розділений на дві оперативні групи, кожна з яких ділиться на дві підгрупи. Кожна підгрупа включає до свого складу три команди (ланки) по п'ять бійців — зазвичай GEO і діє такими командами. У ланці кожен боєць проходить спеціальну підготовку з того чи іншого напрямку — так, зазвичай до складу команди входять фахівець по проникненню в приміщення, снайпер, спеціаліст з придушення снайперів, фахівець із застосування спецзасобів і водолаз. Загальна підготовка дозволяє бійцям будь-якої спеціальності виконувати найрізноманітніші завдання.

Уніформа[ред. | ред. код]

Уніформа
Навчальна (старий)
Навчальна
1978-1990
1990-нині

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]