Колібрі-німфа турмаліновий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Heliangelus exortis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-німфа турмаліновий
Самець турмалінового колібрі-німфи
Самець турмалінового колібрі-німфи
Самиця турмалінового колібрі-німфи
Самиця турмалінового колібрі-німфи
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-німфа (Heliangelus)
Вид: Колібрі-німфа турмаліновий
Heliangelus exortis
(Fraser, 1840)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus exortis
Посилання
Вікісховище: Heliangelus exortis
Віківиди: Heliangelus exortis
ITIS: 555245
МСОП: 22687893
NCBI: 472823

Колі́брі-ні́мфа турмаліновий[2] (Heliangelus exortis) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Колумбії і Еквадорі.

Опис[ред. | ред. код]

Самець турмалінового колібрі-німфи
Самиця турмалінового колібрі-німфи

Довжина птаха становить 8,5-10,2 см, самці важать 3,5-8,2 г, самиці 4-5,2 г. У самців верхня частина тіла темно-зелена, блискуча, над очима блискуча зелена пляма, за очима невеликі білі плями. Центральні стернові пера темно-бронзові, решта стернових пер чорнуваті. Нижня частина тіла темно-сірі, поцяткована круглими зеленими плямками. Підборіддя темно-фіолетово-синє, на горлі є рожево-фіолетова райдужна пляма, окаймлена знизу смарагдово-зеленою смугою. Дзьоб прямий, чорний, довжиною 15 мм.

У самиць зелена пляма на обличчі відсутня, підборіддя чорнувате, горло білувате, поцятковане зеленими, іноді також рожевими плямками. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак у молодих самців підборіддя білувате.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Турмалінові колібрі-німфи мешкають в Колумбійських Андах і на східних схилах Еквадорських Анд (на південь до Морона-Сантьяго). Вони живуть у вологих гірських тропічних лісах, в хмарних і карликових лісах, на узліссях і порослих чагарниками галявинах та у високогірних чагарникових заростях. Зустрічаються на висоті від 2300 до 3400 м над рівнем моря, місцями на висоті 1500 м над рівнем моря.

Турмалінові колібрі-німфи живляться нектаром невисоких квітучих рослин, зокрема з родів Salvia, Centropogon і Fuchsia, а також комахами, яких ловлять в польоті. Під час живлення нектаром птахи чіпляються лапами за суцвіття. Захищають кормові території. Сезон розмноження триває з березня по серпень. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Heliangelus exortis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 01 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 01 листопада 2022.