Колібрі-німфа перуанський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Heliangelus regalis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-німфа перуанський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-німфа (Heliangelus)
Вид: Колібрі-німфа перуанський
Heliangelus regalis
Fitzpatrick, Willard & Terborgh, 1979[2]
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Heliangelus regalis
Віківиди: Heliangelus regalis
ITIS: 555247
МСОП: 22687901
NCBI: 689217

Колі́брі-ні́мфа перуанський[3] (Heliangelus regalis) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Еквадорі і Перу.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птахів становить 10-12 см, вага 3,4-4,5 г. Дзьоб прямий, чорний, довжиною 14 мм. Самці вирізняються серед інших самців колібрі-німф тим, що мають повністю темно-синє забарвлення. У представників номінативного підвиду оперення має легкий відблиск, а над дзьобом у них є райдужна пляма. У самців підвиду H. r. johnsoni все оперення має райдужний відблиск, особливо виражений на тімені, горлі і верхній частині грудей. У представників номінативного підвиду хвіст темно-фіолетовий з металевим відблиском, глибоко роздвоєний, у представників підвиду H. r. johnsoni хвіст має індиговий відтінок.

Забарвлення самиць перуанських колібрі німф подібне до забарвлення інших самиць роду Heliangelus. Верхня частина тіла у них темно-зелена, нижня частина тіла у них яскраво-коричнева, поцяткована бронзово-зеленими круглими плямами. На горлі і грудях у них є охристий "комір". Хвіст менш роздвоєний, ніж у самців. У самиць номінативного підвиду хвіст синювато-чорний, а у самиць підвиду H. r. johnsoni — індиговий, як у самців. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак горло у них поцятковане не зеленими, а сірими плямами. У самців синій відтінок в оперенні спочатку з'являється на "комірі".

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[4]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Перуанські колібрі-німфи живуть у високогірних сухих заростях, представлених невисокими деревами і невеликими чагарниками, що формують перехідну зону між сухими високогірними саванами і вологими карликовими лісами, а також в каньойнах, серед пісковикових виступів і скель та на високогірних луках парамо в Еквадорі. Зустрічаються переважно на висоті від 1500 до 2200 м над рівнем моря, спостерігалися на висоті від 550 до 700 м над рівнем моря. Під час негніздового періоду зустрічаються у більш широкому висотному діапазоні, причому самиці на більш низьких висотах, ніж самці.

Перуанські колібрі-німфи живляться нектаром квітучих чагарників і невисоких дерев, а також комахами, яких ловлять в польоті. Під час живлення нектаром птахи чіпляються лапами за суцвіття. Самці захищають кормові території. Сезон розмноження триває з липня по вересень. В кладці 2 білих яйця.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. За оцінками дослідників, популяція перуанських колібрі-німф становить від 5 до 12,5 тисяч птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Heliangelus regalis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 01 листопада 2022
  2. Fitzpatrick, J.W.; Willard, D.E.; Terborgh, J.W. (1979). A new species of hummingbird from Peru. Wilson Bulletin. 91: 177—186.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 01 листопада 2022.
  5. Graves, G.R.; Lane, D.F.; O'Neill, J.P; Valqui, T. (2011). A distinctive new subspecies of the Royal Sunangel (Aves: Trochiliformes; Heliangelus regalis) from the Cordillera Azul, northern Peru. Zootaxa. 3002: 52—58. doi:10.11646/zootaxa.3002.1.5.
  6. Krabbe, N.; Ahlman, F.L. (2008). Royal Sunangel Heliangelus regalis at Yankuam Lodge, Ecuador. Cotinga. 31: 31.