Jayanti Baruna

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Назва: Jayanti Baruna
Власник: Pelayaran Bahtera Adhiguna
Маршрут: поставки з Яви на Ломбок
Замовлений: травень 2014
Будівник:
Спуск на воду: 25 січня 2016
Завершений: 2017
Статус: активне
Основні характеристики
Тип: судно для перевезення стисненого природного газу
Тоннаж:
Довжина: 110
Двигуни: Wärtsilä 34DF, двопаливний: природний газ / нафтопродукти
Швидкість: 14
Місткість: 2200 м3

Jayanti Baruna – перше в історії судно для перевезення стисненого природного газу (compressed natural gas, CNG).

Традиційно транспортування природного газу (метану) базувалось на його охолодженні до дуже низької температури (біля -160°C) задля переведення у рідкий стан із зменшенням об’єму в 600 разів. Jayanti Baruna стало першим судном, на якому випробували технологію стиснення метану з метою транспортування. Можливо відзначити, що перевезення газів під тиском давно розповсюджене серед танкерів, які транспортують зріджений нафтовий газ (пропан-бутан). Проте останнім достатньо забезпечувати показник до 20 бар, тоді як вантаж Jayanti Baruna знаходиться під значно більшим тиском у 200 бар.

Судно спорудили у 2017 році на китайській верфі Jiangsu Hantong для індонезійської Pelayaran Bahtera Adhiguna (дочірня компанія державної електроенергетичної Perusahaan Listrik Negara). Воно призначене для транспортуватиме газу з острова Ява на значно менший острів Ломбок, прокладання до якого офшорного газопроводу визнали економічно недоцільним. Завантаження відбуватиметься за допомогою заводу стисненого газу Гресік, що став до ладу в 2016 році поблизу Сурабаї. При об’ємі вантажних танків у 2200 м³ Jayanti Baruna може перевозити за рейс 700 тис м³ газу.

Враховуючи характер вантажу, як двигун для судна обрали двопаливний Wärtsilä 34DF, що працюватиме переважно на природному газі.[1][2][3][4] Це дозволить значно скоротити викиди шкідливих речовин (сполук сірки, оксидів азоту, діоксиду вуглецю) в порівнянні з використанням традиційних нафтопродуктів. Саме тому на початку 21 століття розпочалось активне впровадження природного газу як палива на морському транспорті, при цьому із зрозумілих причин судна бункеруються зрідженим (LNG), а не стисненим (CNG), газом. Проте Jayanti Baruna включають до статистики суден на новому виді палива, оскільки його двигун, на відміну від форми зберігання палива, не відрізняється від аналогічних пристроїв інших суден.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Magazine, Pacific Maritime. Gas Carriers: They've Come a Long Way. Pacific Maritime Magazine. Архів оригіналу за 11 вересня 2017. Процитовано 15 вересня 2017.
  2. Wärtsilä’s energy efficient propulsion system selected by Indonesian owner for world’s first ever CNG carrier. www.wartsila.com. Архів оригіналу за 6 травня 2021. Процитовано 15 вересня 2017.
  3. World's First CNG Transport Ship Successfully Launched-News-CIMC ENRIC HOLDING LIMITED. www.enricgroup.com. Архів оригіналу за 16 вересня 2017. Процитовано 15 вересня 2017.
  4. JAYANTI BARUNA (IMO 9762039, LNG Tanker) - Ship Details and Current Position - Vessel Tracking. www.vesseltracking.net (амер.). Архів оригіналу за 11 вересня 2017. Процитовано 15 вересня 2017.
  5. The world's LNG-fuelled fleet in service in 2017. www.passengership.info (англ.). Архів оригіналу за 2 вересня 2017. Процитовано 15 вересня 2017.