KAZ.KAR.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
KAZ.KAR.
Місце проведення Львів, Україна Україна
Дата заснування 2006
Засновники ГО «Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив»
Дати проведення раз на три роки
Вебсайт

«KAZ.KAR.» (попередня назва — «KAZKOVYY KARNAVAL») — міжнародний благодійний фестиваль казок, який проходить з 2006 року у Львові, презентує роботи казкарів за напрямами: театральне мистецтво, образотворче мистецтво, література, танцювальне мистецтво, анімація, наукове дослідження феномену казки та карнавальний костюм. Завдання фестивалю — представити казку як мистецтво, що формує особистість та збагачує її духовний світ[1].

Значення Фестивалю полягає у допомозі пасіонаріям та майстрам мистецтва казки втілювати власні прагнення крізь призму творчої заанґажованості, що загалом сприятиме піднесенню культури казки на новий рівень у суспільстві та відкриє простір без кордонів для креативної самореалізації.[джерело?]

Історія фестивалю[ред. | ред. код]

Фестиваль був заснований у 2006 році з ініціативи Андрія Сендецького[2]. Його організаторами є ГО «Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив»[3]. Проходить кожні три роки.

Фестиваль[ред. | ред. код]

IV фестиваль (2016)[ред. | ред. код]

Сцена з вистави «По щучому велінню» за п'єсою Марка Кропивницького — учасник театральної номінації

Кульмінація IV Міжнародного благодійного фестивалю (трієнале) казок «KAZ.KAR.» відбулась з 10 по 14 червня у Львові. Шанувальники мистецтва казки з України, Швейцарії, Польщі, Чехії, Словаччини, Німеччини, Італії та Нідерландів мали можливість оцінити рівень представлених робіт, кращі з яких були представлені у виставкових залах Львівської Національній галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького, урочиста презентація якої відбулася 10 червня. В рамках події відбулися два десятки майстер-класів, відбувся художній пленер.

Програма номінації «Театральне мистецтво» складалася з півтори десятків вистав. У номінації «Літературні читання» казкарі презентували свої художні твори. Під завершення відбувся круглий стіл (статті учасників доступні у репозиторії центру[4]).

Міжнародне журі складалося з фахівців образотворчого, театрального мистецтва, літератури, науковці. Голова колегії Фестивалю «KAZ.KAR.» 2016 — народна артистка України Ада Роговцева[5]

V фестиваль (2019)[ред. | ред. код]

Виступ Вікторії Ковальчук під час наукового крулого столу

П’ятий Міжнародний благодійний фестиваль (трієнале) казок «KAZ.KAR.» відбувався з 30 травня по 2 червня 2019 року, й проводився у пам’ять режисера та засновника Львівського театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» Олега Новохацького, який з прем’єрного Фестивалю Казок підтримував і допомагав його провести[6].

Учасниками фестивалю стали представники Білорусі, Польщі, Словаччини, Боснії і Герцеговини, Сербії, Косово, Румунії, Чехії, Нідерландів, Швейцарії, Ізраїлю, Південно-Африканської Республіки, Японії, України, серед яких також діти, котрі позбавлені батьківської опіки.

До складу міжнародного професійного журі увійшли фахівці з галузі образотворчого мистецтва — вісім осіб з України і троє з-поза її меж: Вікторія Ковальчук (Львів), Юлія Стемпіцька (Львів), народний артист України Григорій Шумейко (Львів), доктор філологічних наук, магістр, доцент кафедри культурології Філософського факультету Університету Костянтина Філософа Мірослав Баллай, народна артистка України Ірина Мазур (Львів), заслужена артистка України Христина Трач (Львів), хореографи-постановники Катерина Белявська та Богдан Урхов (Київ), Агнєшка Даца (Краків), Міся Конопка (Варшава). Голова журі — народна артистка України Лариса Кадирова.

До участі у фестивалі було залучено дітей, що мешкають у спеціалізованих осередках (близько двох сотень осіб), дітей, батьки яких перебували в зоні АТО (близько сотні осіб), людей з фізичними вадами (близько пів сотні осіб) та чимало інших людей з соціально мало захищених категорій (ініціатива благодійного фонду «Торба») — вони взяли участь у майстер-класах з образотворчого та акторського мистецтва, переглянули вистави-казки, оглянули екскурсії містом, зустрілись і поспілкувались з авторами казок та отримали подарунки й ласощі.

VI фестиваль (2022)[ред. | ред. код]

У зв’язку з запровадженням воєнного стану в Україні проведення фестивалю перенесено на невизначений термін[7][8].

Література[ред. | ред. код]

  • 2019 — Науково-публіцистичний вісник «Альманах KAZ.KAR.» 2016/2019[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Успіх хотинських аматорів у Львові. Архів оригіналу за 1 березня 2019. Процитовано 28 лютого 2019.
  2. Андрій Сендецький. Архів оригіналу за 1 березня 2019. Процитовано 28 лютого 2019.
  3. Центр Культурно-Мистецьких Ініціативї,. Архів оригіналу за 19 січня 2019. Процитовано 28 лютого 2019.
  4. Repository Center for Cultural & Arts Initiatives. library.artcenter.org.ua. Архів оригіналу за 15 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022.
  5. Сенишин, Оксана (13 червня 2016). Ада Роговцева очолила журі на міжнародному фесті казок «KAZ.KAR» у Львові. Zaxid.net. Архів оригіналу за 1 березня 2022. Процитовано 21 березня 2022.
  6. Міжнародний благодійний фестиваль (трієнале) казок «KAZ.KAR.» (укр.). Процитовано 14 березня 2024.
  7. KAZ.KAR. 2022 Міжнародний благодійний фестиваль казок – Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив (укр.). Процитовано 14 березня 2024.
  8. Artcenter.org.ua
  9. Презентуємо науково-публіцистичний вісник «Альманах «KAZ.KAR.» 2016/2019. Архів оригіналу за 9 квітня 2022. Процитовано 10 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]