LINPACK benchmarks

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
LINPACK benchmarks
Тип програмне забезпечення і бенчмарк
Автор Джек Донгарра, Jim Bunch, Cleve Moler, and Gilbert Stewart
Перший випуск 1979
Вебсайт www.netlib.org/benchmark/hpl/

LINPACK benchmarks (також «Тест LINPACK») — тест продуктивності, розроблений як додаток до бібліотеки Linpack для тестування продуктивності комп'ютерних систем і є показником потужності системи для обчислення «чисел з рухомою комою». Введений Джеком Донгарра вони вимірюють, наскільки швидко комп'ютер вирішує щільну n на n систему лінійних рівнянь Ax = b, що є загальним завданням в сучасній інженерії.

Остання версія цих тестів використовується для створення списку TOP500, рейтингу найпотужніших суперкомп'ютерів у світі[1]

Мета — наблизити оцінку максимальної швидкості роботи комп'ютера при вирішенні реальних проблем. Насправді, це є спрощенням, оскільки жодна обчислювальна задача не може відображати загальну ефективність роботи комп'ютерної системи. Незважаючи на це, продуктивність «тесту LINPACK» може забезпечити гарну корекцію щодо максимальної продуктивності, наданої виробником. Пікова продуктивність — це максимальна теоретична продуктивність, яку може досягти комп'ютер, розрахований як частота машини, в циклах в секунду, що є у кілька разів більшим числом операцій за цикл, який він може виконати. Фактична продуктивність завжди буде нижчою, ніж максимальна продуктивність[2] . Продуктивність комп'ютера є складною проблемою, яка залежить від багатьох взаємопов'язаних змінних. Продуктивність, вимірювана «тестом LINPACK», складається з числа 64-бітових операцій з рухомою комою, в основному, доповнень та множення, яку комп'ютер може виконувати в секунду, також відомий як FLOPS. Однак продуктивність комп'ютера під час запуску фактичних програм, ймовірно, далеко відстає від максимальної продуктивності, яка дає змогу виконувати відповідний тест LINPACK[3]..

Назва цих тестів походить від пакета LINPACK, колекції алгебри Fortran підпрограм, широко використовуваних у 1980-х роках, і спочатку тісно пов'язані з «тестом LINPACK».
Пакет LINPACK з тих пір замінено іншими бібліотеками.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Linpack Benchmark, TOP500 Supercomputing Sites. Архів оригіналу за 21 травня 2012. Процитовано 10 лютого 2015.
  2. Dongarra, Jack J.; Luszczek, Piotr; Petitet, Antoine (2003), The LINPACK Benchmark: past, present and future (PDF), Concurrency and Computation: Practice and Experience, John Wiley & Sons, Ltd.: 803—820, архів оригіналу (PDF) за 20 січня 2019, процитовано 29 жовтня 2018
  3. Jack Dongarra interview by Sander Olson, архів оригіналу за 4 березня 2016, процитовано 29 жовтня 2018