Lepilemur wrightae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lepilemur wrightae
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Euarchontoglires
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Мокроносі (Strepsirrhini)
Родина: Лепілемурові (Lepilemuridae)
Рід: Лепілемур (Lepilemur)
Вид: L. wrightae
Lepilemur wrightae
Louis et al., 2006

Посилання
Вікісховище: Lepilemur wrightae
Віківиди: Lepilemur wrightae
EOL: 7235041
ITIS: 944052
МСОП: 136311
NCBI: 886968

Lepilemur wrightae (Лепілемур Райт) — вид приматів родини лепілемурових (Lepilemuridae). Вид названий на честь природоохоронниці Патрісії Райт.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Довжина тіла 22-28 см, хвоста 24-27 сантиметрів, вага близько 0,95 кг, це великий член роду. Шерсть на спині від червонувато-коричневого до сіро-коричневого кольору, світло-сірий. Вони єдині лепілемури, в яких статі по-різному забарвлені: голова самиці сіра і помітно контрастує з тілом. Голова самця червонувато-коричнева і не відрізняється від тіла. Вуха тільки рідко покриті волоссям у обох статей і яскравіші, ніж голова.

Поширення[ред. | ред. код]

В даний час відомо зі Спеціального Резерву Каламбатрітра на південному сході Мадагаскару, на захід від річки Мананара і на північ від річки Мандраре. Житель низовинного тропічного лісу.

Поведінка[ред. | ред. код]

Мало що відомо про звички цих приматів. Як і всі лепілемури ведуть нічний спосіб життя. Дієта повинна складатися з листя, плодів і квітів.

Загрози[ред. | ред. код]

Цей вид знаходиться під загрозою втрати місця існування і деградації від нестійких методів ведення сільського господарства, а також неприйнятних рівнів полювання. Зустрічається в Спеціальному Резерві Каламбатрітра.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Andriaholinirina, N. et al. (2014). "Lepilemur wrightae". IUCN [Архівовано 1 липня 2015 у Wayback Machine.]
  • Louis, E., Engberg, S., Lei, R., Geng, H., Sommer, J., Randriamampionona, R., Randriamanana, J., Zaonarivelo, J., Andriantompohavana, R., Randria, G., Prosper, Ramaromilanto, B., Rakotoarisoa, G., Rooney, A. and Brenneman, R. 2006. Molecular and morphological analyses of the sportive lemurs (family Megaladapidae: genus Lepilemur) reveals 11 previously unrecognized species. Special Publications, Museum of Texas Tech University 49: 1 – 49.