Linhenykus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Linhenykus
Час існування: Пізня крейда
Відтворений зовнішній вигляд
Відтворений зовнішній вигляд
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящіротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Надродина: Альваресзавроїди (Alvarezsauroidea)
Родина: Альваресзаврові (Alvarezsauridae)
Підродина: Парвікурсорини (Parvicursorinae)
Рід: Linhenykus
Xu et al.

L. monodactylus Xu et al. (тип)

Посилання
Вікісховище: Linhenykus
EOL: 47458613
Fossilworks: 175493

Linhenykus — рід тероподових динозаврів з родини альваресзаврових, який включає один вид — Linhenykus monodactylus. Залишки знайдені у Внутрішній Монголії (КНР) та датуються пізньою крейдою. Найбазальніший відомий представник парвікурсоринів (Parvicursorinae). Рід названо на честь району Ліньхе (піньїнь: Línhé), міста, поблизу якого знайдені залишки динозавра, та грецького onyx, «кіготь». Видова назва походить від грецького monos, «один», та daktylos, «палець», що відбиває той факт, що це єдиний відомий непташиний динозавр, який мав на руках по одному пальцю.

Опис[ред. | ред. код]

Ліньхенікуси були невеликими, вагою близько 450 грамів. Стегнова кістка завдовжки 7 см. Були меншими та легшими за Mononykus olecranus, але більшими та важчими за Parvicursor remotus.

Linhenykus є першим відомим альваресзавридом, у якого, як припускають, був тільки один палець руки (другий). На відсутність фаланг третього пальця вказує редукована третя п'ясткова кістка. Решта альварезаврових мали ще рудиментарні перший і третій пальці. Незважаючи на таку унікальну серед альваресзаврових ознаку, кладистичний аналіз показав, що Linhenykus був базальною формою. Зокрема, на це вказує його збільшений палець, що не був таким великим і міцним, як у передовіших форм[1].

Відкриття[ред. | ред. код]

Залишки Linhenykus зібрані Джона Шуаньєром (Jonah Choiniere) та Майклом Піттманом (Michael Pittman) з пізньокрейдової формації Вулансухай (Wulansuhai) у Внутрішній Монголії. Формація датується раннім кампаном, 84-75 млн років. Linhenykus відомий за залишками неповного скелета голотипу IVPP (Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology) V17608, що включає шийні, спинні, крижові та хвостові хребці, лівий скапулокоракоїд, майже повну грудину, частини передніх кінцівок, майже повні задні кінцівки та частини таза. Рід описали і дали назву Proceedings of the National Academy of Sciences, науковці Сю Сін (Xu Xing), Корвін Салліван (Corwin Sullivan), Піттман, Шуаньєр, Дейвід Гоун (David Hone), Пол Апчерч (Paul Upchurch), Тань Цінвей (Tan Qingwei), Сяо Дун (Xiao Dong), Лінь Тань (Lin Tan) і Хань Фенлю (Han Fenglu).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Suzuki, S, L. Chiappe, G. Dyke, M. Watabe, R. Barsbold and K. Tsogtbaatar (2002). «A new specimen of Shuvuuia deserti Chiappe et al., 1998, from the Mongolian Late Cretaceous with a discussion of the relationships of alvarezsaurids to other theropod dinosaurs.» Contributions in Science (Los Angeles), 494: 1-18

Джерела[ред. | ред. код]

  • Xu, X.; Sullivan, C.; Pittman, M.; Choiniere, J.; Hone, D.W.E.; Upchurch, P.; Tan, Q.; Xiao, D.; Lin, T. and Han F. (2011). A monodactyl nonavian dinosaur and the complex evolution of the alvarezsauroid hand. Proceedings of the National Academy of Sciences. in press. doi:10.1073/pnas.1011052108.