Mononykus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Mononykus
Період існування: пізня крейда,
~70 млн р. т.
Реконструйований скелет в Американському музеї природознавства
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Альваресзаврові (Alvarezsauridae)
Підродина: Parvicursorinae
Триба: Mononykini
Рід: Mononykus
Perle et al., 1993
Типовий вид
Mononykus olecranus
Perle et al., 1993
Синоніми

Mononychus olecranus Perle et al., 1993 (зайнята родова назва)

Вікісховище: Mononykus

Мононікус (Mononykus — «один кіготь») — рід альваресзаврових динозаврів, що жили в пізній крейді на території сучасної Азії в формації Немегт, близько 70 мільйонів років тому.

Мононікус був дуже маленьким тероподом, приблизно 1—1,2 метра завдовжки й вагою 3,5 кілограми. Як і в Shuvuuia, Mononykus, ймовірно, розвинув кудлате оперення. Він був легкої будови з довгими тонкими ногами та дуже зменшеними та спеціалізованими передніми кінцівками, які, ймовірно, використовувалися для пошуку термітників або інших колоній комах.

Опис[ред. | ред. код]

Змонтований голотип на виставці динозаврів Giga Dinosaur Exhibition 2017, Японія

Мононікус був малим динозавром довжиною від 1 до 1,2 метра і вагою 3,5 кілограма[1][2]. Інші характеристики включають зрощені кістки зап’ястя, схожі на кістки птахів, і кістку з кілем. Він відрізнявся від близьких родичів Shuvuuia і Parvicursor кількома деталями свого скелета, включаючи лобкову кістку, яка має трикутну форму в поперечному перерізі, і інші пропорції в кістках пальців ніг. Mononykus, ймовірно, мав пір’яний покрив, оскільки в скам’янілостях його родича Shuvuuia були виявлені сліди пір’я, що доводить, що Alvarezsauridae належали до ліній тероподів із пір’яним або пуховим покривом[3].

Палеобіологія[ред. | ред. код]

Mononykus був членом родини Alvarezsauridae і, як і його родичі, мав дуже дивні, короткі передпліччя з одним великим кігтем довжиною приблизно 7,5 см (звідси його назва). Інші два кігті зникли (однак близький родич Shuvuuia, мав два рудиментарних пазурі поряд з одним великим). Призначення цього досі залишається загадкою, але деякі вчені припускають, що їх використовували, щоб розривати термітники (як сучасні мурахоїди), і тому можливо, що вони харчувалися переважно комахами[4].

У дослідженні 2001 року, проведеному Брюсом Ротшильдом та іншими палеонтологами, 15 кісток стопи, віднесених до Mononykus, були досліджені на ознаки стресового перелому, але жодного не виявлено[5].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Choiniere, J. N.; Xu, X.; Clark, J. M.; Forster, C. A.; Guo, Y.; Han, F. (2010). A basal alvarezsauroid theropod from the Early Late Jurassic of Xinjiang, China. Science. 327 (5965): 571—574. doi:10.1126/science.1182143. PMID 20110503. Supporting Online Material
  2. Paul, G. S. (2016). The Princeton Field Guide to Dinosaurs (вид. 2nd). Princeton, New Jersey: Princeton University Press. с. 137. ISBN 9780691167664.
  3. Schweitzer, M. H., J. A. Watt, R. Avci, L. Knapp, L. Chiappe, M. Norell & M. Marshall. (1999). "Beta-keratin specific immunological reactivity in feather-like structures of the Cretaceous alvarezsaurid, Shuvuuia deserti." Journal of Experimental Zoology, 285: 146–157.
  4. Senter, P. (2005). "Function in the stunted forelimbs of Mononykus olecranus (Theropoda), a dinosaurian anteater". Paleobiology Vol. 31, No. 3 pp. 373–381.
  5. Rothschild, B., Tanke, D. H., and Ford, T. L., 2001, Theropod stress fractures and tendon avulsions as a clue to activity: In: Mesozoic Vertebrate Life, edited by Tanke, D. H., and Carpenter, K., Indiana University Press, p. 331–336.