MARIACHI

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

MARIACHI (англ. Mixed Apparatus for Radar Investigation of Cosmic-rays of High Ionization, змішаний апарат для радіолокаційного дослідження космічних променів високої іонізації) - апарат для виявлення космічних променів надвисоких енергій за допомогою бістатичної радіолокаційної інтерферометрії з використанням ультракороткохвильових передавачів. Назву MARIACHI також носить дослідницький проєкт, створений і керований Брукгейвенською національною лабораторією на Лонг-Айленді у штаті Нью-Йорк у США, який спочатку мав на меті перевірити концепцію про те, що ультракороткохвильові сигнали можуть відбиватися від області іонізації, створеної космічним променем в атмосфері[1]. Згодом увага проєкту перемістилась на спробу виявлення відбивання радіохвиль від області іонізації, створеної високоенергетичним пучком частинок від приладу, розташованого в Лабораторії космічної радіації НАСА[en] Брукгейвенської національної лабораторії[2].

Співробітники MARIACHI сподівались, що апарат виявлятиме космічні промені надвисоких енергій на набагато більших площах, ніж це було можливо раніше, і що він також виявлятиме потік нейтрино надвисокої енергії. В якості наземних детекторів використовувались сцинтилятори, які будували й експлуатували учні та вчителі середніх шкіл.

Проєкт MARIACHI був, по суті, громадським проєктом для школярів і студентів, а не повномасштабним науковим експериментом. Він був задуманий наприкінці 2000-х років і тривав різний час на різних станціях. Наприклад, середня школа в Нью-Йорку продовжувала вимірювання MARIACHI протягом 8-річного періоду між 2008 і 2016 роками, і результати цих вимірювань були опубліковані в 2016 році[3]. Вимірювання проводили також інші установи (середні школи, коледжі тощо).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Eraly, Susan; Grossberg, Joshua; Tkaczyk, Marcin. MARIACHI Experimental Detection of Radio Wave Reflection off a High Energy Ionization Beam (PDF). Stony Brook University, Department of Electrical and Computer Engineering. Процитовано 5 January 2016.
  2. NSRL Technical Note TN10-001, Beam Characterization Studies at NSRL (PDF). February 2010. Процитовано 5 January 2016.
  3. Takai, H.; Feldman, C. Tidal Frequencies in the Time Series Measurements of Atmospheric Muon Flux from Cosmic Rays. arXiv:1610.05983 [astro-ph.HE].

Література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]