Синявець Аріон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Maculinea arion)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Синявець Аріон

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи(Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Синявцеві (Lycaenidae)
Рід: Phengaris
Вид: Синявець Аріон
Phengaris arion
(Linnaeus, 1758)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Синоніми
* Papilio arion Linnaeus, 1758
  • Glaucopsyche arion (Linnaeus, 1758)
  • Maculinea arion (Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Phengaris arion
Віківиди: Phengaris arion
МСОП: 12659
NCBI: 203779

Синявець Аріон (Phengaris arion) — вид денних метеликів родини Синявцеві (Lycaenidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид спорадично поширений у Європі, Західній, Середній та Північній Азії від Іспанії до Афганістану та Японії[1]. Відзначене суттєве зниження популяції у Європі. У деяких країнах зменшення сягає до 90 %[1]. У 1979 році вимер у Великій Британії, проте у 1983 році була започаткована з відновлення популяції виду[2].

В Україні рідкісний і локальний — відомий із західної частини лісостепової зони, Карпат, Буковини, а також з Житомирської, Київської, Черкаської та Донецької областей. На більшій частині відомого ареалу в межах України за останні 40 років не відзначений, можливо, популяції виду там уже зникли.

Опис[ред. | ред. код]

Розмах передніх крил — 34-42 мм. Крила самців світло-блакитні, у самиць — набагато темніші. На передніх крилах самців і самиць розташовано декілька темних плям, одна з яких знаходиться в центрі, а інші шість-вісім утворюють поперечний ряд по зовнішньому краю. Плями у самців мають видовженішу форму на відміну від самиць, у яких вони округлішої форми. На задніх крилах кількість плям менша або вони відсутні взагалі. Візерунок низу крил обох статей такий же як верхньої сторони, відмінність полягає у сіро-коричневому фоні крила. Низ задніх крил біля основи з блакитним напиленням.

Біологія[ред. | ред. код]

Метелики населяють луки різних типів, торфовища, луки, що примикають до верхових боліт. Рідше зустрічається в сирих змішаних лісах, де обов'язково виростає кормова рослина гусениць (тирлич вузьколистий, материнка звичайна).

Розвивається в одному поколінні за рік. Метелики літають з середини червня до середини серпня. Самиці відкладають поодинокі яйця на квіти або листя рослин. Стадія яйця триває близько 10 днів. Гусінь живиться квітами. Гусениці старших вікових груп живуть в гніздах мурах роду Myrmica (Myrmica ruginodis, Myrmica rubra, Myrmica laevinodis і Myrmica scabrinodis). Мурахи годують гусениць також як і своїх личинок, отримуючи натомість солодкі виділення. Гусениці часто поїдають личинок мурах. Гусениця зимує в гніздах мурах. Стадія лялечки триває близько 14 -16 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в van Swaay et all (2010). Phengaris arion: інформація на сайті МСОП (англ.) 14 жовтня 2018
  2. Порятунок синявця-аріона

Посилання[ред. | ред. код]