Malacomys longipes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Malacomys longipes
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Malacomys
Вид:
M. longipes
Біноміальна назва
Malacomys longipes
Milne-Edwards, 1877

Malacomys longipesвид гризунів, який зустрічається в Африці на південь від Сахари від Нігерії до Кенії і на південь до Замбії та Анголи.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Довжина голови і тулуба від 120 до 183 мм, довжина хвоста від 151 до 190 мм, довжина ступні від 35 до 40 мм, довжина вух від 19 до 29 мм, вага до 130 грамів. Волосяний покрив оксамитовий. Верх коричневий. Голова сіра, з кінчиком морди, область навколо очей і голова чорного кольору. У деяких особин є жовтувато-біла пляма, що поширюється від чола до основи носа. Нижні частини сіруваті. Ноги вкриті дрібними білуватими волосками. Хвіст довший за голову і тіло, темний зверху і білуватий знизу. Каріотип 2n = 48, FN = 52[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Мешкає в тропічних лісах, де віддає перевагу берегам струмків, і мулистим улоговинам, де зустрічається досить часто, до 2230 метрів над рівнем моря[2].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це нічний і наземний вид. Він будує гнізда з трави на землі. Іноді лазить на дерева. Харчується частинами рослин, комахами, равликами та жабами[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. M.J.Delany & B.R.Neal, A review of the Muridae (Order Rodentia) of Uganda, in Bulletin of the British Museum of Natural History. Zoology., vol. 13, n. 9, 1966, P. 295–355
  2. а б IUCN