Matrang

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Matrang
ПсевдоMatrang
Народився20 квітня 1995(1995-04-20) (29 років)
Владикавказ, Росія
Країна Росія
Діяльністьспівак
Знання мовросійська
Роки активності2012 — тепер. час
Жанргіпгоп

Matrang (справжнє ім'я — Алан Хадзарагов; 20 квітня 1995, Владикавказ) — російськомовний осетинський репер.

Біографічні відомості

[ред. | ред. код]

Алан Хадзарагов народився 20 квітня 1995 у Владикавказі. Виріс у багатодітній сім'ї, має дві молодших сестри та брата. Мати — вчителька, батько — лікар. Батько Алана в юності грав у любительській рок-групі, і саме він вплинув на зацікавленість сина до музичного напрямку.

У шестирічному віці пішов до першого класу, де його музичні таланти відзначила керівник регіонального хору Ольга Джанаєва, яка запросила хлопця до відомого в Північній Осетії дитячого колективу «Аріон». Згодом Алан став солістом хору і під час навчання у третьому класі зумів посісти призові місця в регіональних конкурсах, що дали поштовх для подальшої участі у міжнародних.

Через хист до малювання також 4 роки навчався у школі мистецтв. Навчаючись в загальноосвітній школі, надавав перевагу гуманітарним наукам, а також полюбляв римувати вірші.

У 9 класі кинув хор. Після закінчення школи вступив до місцевого вузу на спеціальність «дизайн та проектування», проте пізніше покинув навчання.

Музична кар'єра

[ред. | ред. код]

Залишивши хор, Алан не припинив співати, взявши псевдонім Don Shal (утворено від назви району Владикавказа — Шалдона) та записав перші пісні. На творчість репера вплинули Eminem та 50 Cent, творчістю яких захоплювався з дитинства. Перші пісні написані в депресивному стилі у формі важкого репу з елементами трепу.

Восени 2014 року Don Shal записав міні-альбом, до якого увійшло 9 треків з назвою «Планета Луна». Саме супутник Землі — Місяць, співак вважає важливою матерією для своєї музики та взяв свій псевдонім з в'єтнамської версії назви Місяця.[1]

У 19-річному віці переїхав до Москви. У січні 2017 року записав трек «Луна» (укр. Місяць), а у травні того ж року дискографія поповнилась мікстейпом «Красная Луна» (укр. Червоний Місяць).

Перший свій концерт провів у рідному Владикавказі.

Широку відомість реперу принесла композиція «Медуза», що вийшла у жовтні 2017 року та стала хітом багатьох радіостанцій пострадянського простору та набрала мільйони переглядів на YouTube.[2].

Наприкінці 2017 року записав пісні «Дождь», «Мысли» і «Не молчи».

Цікаві факти

[ред. | ред. код]

Співак має на тілі 10 татуювань, які почав робити з 18 років.

Пародія на пісню «Медуза» від Чоткого Паци, що вийшла на початку травня 2018 року, стала однією з найуспішніших композицій українською мовою за переглядами на Youtube.[3]

Джерела

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Matrang — самый новый артист "Газгольдера". Что надо о нем знать? [Архівовано 12 червня 2018 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. MATRANG - Медуза. Архів оригіналу за 31 травня 2018. Процитовано 8 червня 2018.
  3. MATRANG - Медуза (Пародия). Архів оригіналу за 1 травня 2018. Процитовано 8 червня 2018.