Meles canescens

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Meles canescens
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Мустелові (Mustelidae)
Рід: Борсук (Meles)
Вид:
M. canescens
Біноміальна назва
Meles canescens
Blanford, 1875

Meles canescensвид борсуків, що донедавна вважався підвидом борсука європейського (Meles meles). Проте морфологічне дослідження морфології черепа й зубів, а також дослідження мітохондріальної та ядерної ДНК показали, що закавказький борсук заслуговує на статус виду. Також таксони M. meles arcalus (Крит), M. meles rhodius (Родос) і M. meles severzovi (долини верхньої Амудар'ї і Пянджа, Ферганська долина та навколишній регіон на Паміро-Алтаї) є синонімами Meles canescens[1][2].

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Борсук кавказький дуже схожий на борсука європейського, але має трохи легшу конституцію і значно менший. Лицева маска також схожа. Як зазначено у вступі, борсук кавказький різниться від борсука європейського й азійського морфологією черепа й зубів, а також за ДНК.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Кавказький борсук зустрічається на Кавказі (Вірменія, Грузія та Азербайджан), у передгір'ях Північного Кавказу, у Малій Азії, Ірані, Іраку, Сирії, Лівані, Ізраїлі, на півночі Афганістану, в Туркменістані, Киргизстані, Узбекистані та Таджикистані та на середземноморських островах Крит і Родос. На схід від Каспійського моря пустелі Каракуми і Кизилкуми відокремлюють ареал закавказького борсука від азійського (M. leucurus). Зона контакту двох видів знаходиться на західних горах Тянь-Шаня. Там закавказький борсук схильний жити в горах, а азійський — на рівнинах і у напівпустелях. Зона контакту між ареалами борсуків європейського та закавказького ще чітко не визначена. У деяких районах передгір'я Кавказу вони могли зустрічатися симпатрично і, можливо, гібридизуватися.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Marmi, J.; Lopez‐Giraldez, F.; Macdonald, D. W.; Calafell, F.; Zholnerovskaya, E.; Domingo‐Roura, X. Mitochondrial DNA reveals a strong phylogeographic structure in the badger across Eurasia // Molecular Ecology. — 2006. — Вип. 15. — № 4. — С. 1007–1020. — DOI:10.1111/j.1365-294X.2006.02747.x.
  2. I. Del Cerro, J. Marmi, A. Ferrando, J. Jordana, M. Bosch: Inferring the evolutionary history of Meles species: A bayesian approach from multilocus data. Poster [Архівовано 2013-10-15 у Wayback Machine.] presented at Society for Molecular Biology and Evolution 2010 meeting, 4–8 Juli 2010

Джерела[ред. | ред. код]

  • Abramov, A. V.; Puzachenko, A. Y. The taxonomic status of badgers (Mammalia, Mustelidae) from Southwest Asia based on cranial morphometrics, with the redescription of Meles canescens // Zootaxa. — 2013. — Вип. 3681. — № 1. — С. 44–58. — DOI:10.11646/zootaxa.3681.1.2.