Neogaeornis wetzeli

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Neogaeornis wetzeli
Час існування: Крейдовий період, 70 млн років тому
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Vegaviiformes
Родина: Vegaviidae
Рід: Neogaeornis
Lambrecht 1929
Вид: N. wetzeli
Neogaeornis wetzeli
Lambrecht 1929
Синоніми
* Neogaeornis welltsii (lapsus)

Neogaeornis wetzeli — викопний вид морських птахів вимерлого ряду Vegaviiformes, що існував у кінці крейди (70 млн років тому) у Південній півкулі.

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Скам'янілі рештки виду знайдено у відкладеннях формації Кірікіна в Чилі. Відомий лише з решток правої цівки. Голотип зберігається у музеї Палеонтологічного інституту міста Кіль в Німеччині.

Систематика[ред. | ред. код]

Систематика виду тривалий час була суперечливою. Його відносили до родини Baptornithidae ряду гесперорнісоподібних (Hesperornithiformes) Проте подальші дослідження чітко показали, що птах належить до сучасних віялохвостих птахів. Тривалий час Neogaeornis зближували з гагарами або пірникозами. Проте ці птахи невідомі у південній півкулі у викопному стані. У 2017 році вчені дослідили рештки маловивчених крейдових птахів з Антарктиди. На основі філогенетичного аналізу вони об'єднали Neogaeornis з Polarornis, Australornis і Vegavis у базальну родину Vegaviidae.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Lambrecht, K. (1929). Neogaeornis wetzeli n. g. n. sp., der reste Kreidevogel der südlichen Hemispäre. Paläontol. Z. 11.
  • Mortimer, Michael (2004). The Theropod Database. Phylogeny of taxa. Архів оригіналу за 16 травня 2013. Процитовано 2 Mar 2013. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |dateformat= (довідка)
  • Slack, K.E.; Jones, C.M.; Ando, T.; Harrison, G.L.; Fordyce, R.E.; Arnason, U.; Penny, D. (2006). Early Penguin Fossils, plus Mitochondrial Genomes, Calibrate Avian Evolution. Molecular Biology and Evolution. 23 (6): 1144—1155. doi:10.1093/molbev/msj124. PMID 16533822. Архів оригіналу (PDF) за 20 квітня 2010.