Ньясазавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Nyasasaurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ньясазавр
Приблизна реконструкція
Приблизна реконструкція
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові
Клас: Плазуни
Підклас: Dinosauriformes
Рід: Nyasasaurus
Вид: Nyasasaurus parringtoni
Nyasasaurus parringtoni
Nesbitt et al., in press
Посилання
Вікісховище: Category: Nyasasaurus
Віківиди: Nyasasaurus
EOL: 47446931
Fossilworks: 153274

Ньясазавр[1] (лат. Nyasasaurus — назву дано по озеру Ньяса) — рід динозавроподібних (Dinosauriformes) рептилій, що жили в середньому тріасі (245—242 млн років тому, формація Манда) на території сучасної Танзанії. Можливо, є найдавнішим представником динозаврів із відомих науці. Вид Nyasasaurus parringtoni був знайдений на території сучасної Танзанії і вперше описаний у 1956 р. в докторській дисертації англійського палеонтолога Алана Дж. Черіджа (Alan J. Charig), але формальний опис було складено лише наприкінці 2012 року.

Вважається, що предки динозаврів почали стрімко розвиватися після самого катастрофічного в історії Землі пермсько-тріасового вимирання, яке сталося приблизно 252 млн років тому. Цей катаклізм знищив звіроящерів із класу терапсид, що домінували в попередні епохи, самі просунуті представники яких були більше схоже на ссавців, ніж на рептилій.

Це дозволило їхнім конкурентам-архозаврам зайняти домінуючі позиції й перетворитися на «класичних» динозаврів до початку юрського періоду. Довгий час одними з перших динозаврів вважалися еораптори — невеликі рептилії, які мешкали на території сучасної Аргентини 230 млн років тому.

Група палеонтологів під керівництвом Стерлінга Несбітта з університету штату Вашингтон у Сіетлі (США) виявила несподіваного «конкурента» для еорапторів, вивчаючи колекцію скам'янілостей у Національному історичному музеї Лондона.

Увагу Несбітта і його колег привернули шість хребців і плечова кістка рептилії, витягнуті з відкладень середнього тріасу в Танзанії відомим британським палеонтологом Френсісом Паррингтоном у 1934 р.

Науковці проаналізували внутрішню будову кісток і виявили, що вони належали вкрай примітивному динозавру середніх розмірів. Дослідники дали йому назву Nyasasaurus parringtoni, на честь першовідкривача останків і озера Ньяса, де вони були виявлені.

Кісткова тканина ньясозавра на 100 % збігається з такою у представників надряду динозаврів. Це дуже гарний приклад так званих «перехідних скам'янілостей» — структура тканини свідчить про те, що Nyasasaurus ріс так само швидко, як й інші примітивні ящери, але повільніше, ніж пізні. Ньясозавр був досить великим динозавром — завдовжки досягав до 3 м, заввишки — до 1 м, а маса становила від 20 до 60 кг. Судячи з будови плечової кістки, Nyasasaurus parringtoni був двоногою твариною, і не використовував передні лапи для пересування.

Кладограма[ред. | ред. код]

Archosauria 

Pseudosuchia (включаючи крокодилів)

Pterosauromorpha

Lagerpetidae

Dinosauriformes

Marasuchus lilloensis

Silesauridae

NHMUK R6856

Dinosauria
Ornithischia

NHMUK R6856

Інші птахотазові

Saurischia

Sauropoda

Theropoda

Herrerasaurus ischigualastensis

Staurikosaurus pricei

Eoraptor lunensis

SAM-PK-K10654

Tawa hallae

Coelophysis bauri

NHMUK R6856

Dilophosaurus wetherilli

Інші тероподи (включаючи птахів)


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Знайдено найдавнішого з динозаврів або його найближчого родича. Архів оригіналу за 3 грудня 2013. Процитовано 16 грудня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]