PHP Data Objects

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

PHP Data Objects (PDO) — розширення для PHP, що надає розробнику простий і універсальний інтерфейс для доступу до різних баз даних.

PDO пропонує єдині методи для роботи з різними базами даних, хоча текст запитів може трохи відрізнятися. Оскільки багато СУБД реалізують свій діалект SQL, який в тій чи іншій мірі підтримує стандарти ANSI і ISO, то при використанні простих запитів можна добитися сумісності між різними мовами. На практиці це означає, що можна досить легко перейти на іншу СУБД, при цьому не змінюючи або частково змінюючи код програми.

PDO не використовує абстрактних прошарків для підключення до БД, на зразок ODBC, а використовує для різних БД їх «рідні» драйвери, що дозволяє добитися високої продуктивності. В даний час для PDO існують драйвери практично для всіх загальновідомих СУБД та інтерфейсів. Втім, є і драйвер для підключення до ODBC.

Ім'я драйвера СУБД які підтримуються
PDO_DBLIB FreeTDS[en] / Microsoft SQL Server / Sybase
PDO_FIREBIRD Firebird/Interbase 6
PDO_IBM IBM DB2
PDO_INFORMIX IBM Informix Dynamic Server
PDO_MYSQL MySQL 3.x/4.x/5.x
PDO_OCI Oracle Call Interface
PDO_ODBC ODBC v3 (IBM DB2, unixODBC і win32 ODBC)
PDO_PGSQL PostgreSQL
PDO_SQLITE SQLite 3 і SQLite 2
PDO_4D 4D

PDO входить до складу PHP з версії 5.1 (для PHP версії 5.0. поставлялося як PECL-розширення). У більш ранніх версіях PHP, PDO не працює, тому що вимагає нових функцій ядра інтерпретатора.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]