Pacta conventa (Хорватія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pacta Conventa
Створений: 1102
Розташування Будапешт
Підписанти: Король Коломан і Хорватська шляхта
Призначення: Угода про права

Pacta Conventaлат. «узгоджені домовленості») — угода, укладена між королем Угорщини Коломаном І і хорватською шляхтою 1102 року, яка визначала статус Хорватії в союзі з Угорщиною. Найдавніший рукопис документа відноситься до XIV століття.

Зміст Pacta Conventa відповідає політичній ситуації X століття в Хорватії, коли країна почала підпадати під владу угорських королів. Документ зберігається в Угорському національному музеї в Будапешті.

Історія[ред. | ред. код]

Після того, як останній хорватський король хорватського походження Петар Свачич поліг на полі бою в 1097 році, хорвати продовжували спротив угорському пануванню. Щоб припинити війну, було укладено угоду, ймовірно, у 1102 році. Хорватська шляхта уклала Pacta Conventa з королем Угорщини Коломаном І перед його коронацією як короля Хорватії в Біограді.

Угорський король запропонував «угоду, яка їм сподобається» дванадцятьом шляхетним родам Хорватії: Чудомиричам, Гусичам, Качичам, Кукарям, Ямометам, Ласнічичам, Лапчанам і Каринянам, Могоровичам, Полетчичам, Сначичам, Шубичам і Тугомиричам.

Поступово, під натиском угорської окупаційної влади, угода де-факто втратила свою силу. Після смерті короля Людовика II Яґелона у битві під Мохачем 1526 року хорватський парламент зібрався в Цетині та обрав імператора Фердинанда Австрійського королем Хорватії. Згідно з хорватськими джерелами, хорватський парламент скористався нагодою 1526 року, щоб відновити свою автономію від Угорщини.

Після укладання угорсько-хорватської угоди 1868 року Хорватія і Славонія були знову політично та економічно підпорядковані Будапешту.

Схожі угоди укладалисяь також і в інших європейських державах між шляхтою та королями. Документ регулював права та обов'язки обох сторін.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Goldstein, Ivo. 1995. Hrvatski rani srednji vijek. Novi Liber. Zagreb. ISBN 953-6045-02-8
  • Hercigonja, Eduard. 2006. Tropismena i trojezična kultura hrvatskoga srednjovjekovlja. Matica Hrvatska. Zagreb. ISBN 953-150-766-X
  • Jakšić, Nikola, "Materijalni odrazi Kolomanove vojne u Sjevernoj Dalmaciji", Povijesni prilozi 17 (1998), str. 269–286.
  • Klaić, Nada. 1971. Povijest Hrvata u ranom srednjem vijeku. Školska knjiga. Zagreb.
  • Hrvatska opća enciklopedija (т. 8), LZMK, Zagreb, 2006. ISBN 953-6036-38-X