Неон звичайний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Неон звичайний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Харациноподібні (Characiformes)
Родина: Харацинові (Characidae)
Рід: Paracheirodon
Вид: Неон звичайний
Paracheirodon innesi
(Myers, 1936)
Посилання
Вікісховище: Paracheirodon innesi
Віківиди: Paracheirodon innesi
EOL: 207219
ITIS: 163041
NCBI: 42492

Неон блакитний, або неон звичайний (Paracheirodon innesi) — це вид прісноводних риб родини харацинових. Батьківщиною цих видів риб є — верхня частина басейну річки Амазонки (неглибокі водойми). Популярна тропічна риба для утримання в акваріумах.

Опис[ред. | ред. код]

Риби завдовжки до 4 сантиметрів. У дикій природі неон звичайний зустрічається в притоках річки Амазонки. Самки неонів відрізняються від самців більш повним черевцем, при цьому блакитна мерехтлива смуга, що йде уздовж тіла рибки згинається, а у самців вона залишається прямою. Утримувати цих рибок не складно. До якості корму неон не вимогливий. Температура води для утримання рибок повинна бути близько +21 +23 градусів.

Неонів розміщують в акваріумах, де є густо посаджені рослини, де вони можуть ховатися або просто плавати між ними. Рослини розсаджують по периметру акваріума, залишаючи вільним тільки переднє скло і центр, для того щоб рибки плавали і годувалися, а їх можна було легко спостерігати. Бажано містити неони зграйкою, так як в природі вони стайні риби. Коли зграйка рухається синхронно і поблискує своїми неоновими смужками це досить чаруюче видовище.

Харчування[ред. | ред. код]

Рибки-неони можуть їсти будь корм як живий, так і сухий, тільки невеликий. Щоб повноцінно підготувати виробників до розмноження, бажано їх перед цим містити в просторому акваріумі та годувати різноманітним живим кормом. Потім вам необхідний акваріум нерестовік на 2 літри, на його дні повинна бути решітка. Перед тим як залити воду потрібно ретельно промити нерестовік-акваріум содою і кілька разів сполоснути. 

Умови утримання[ред. | ред. код]

Насамперед, в акваріумі повинен бути темний ґрунт і густа рослинність, оптимальна температура води (23-25 °C)[1]. Віддає перевагу м'якій воді (0,5-4о) і рН 5,5-6,5[1].

Розмноження[ред. | ред. код]

Для розведення неонів підігрійте воду до +22 + 24 градусів, при цьому карбонатна твердість води повинна бути мінімальна. Вода повинна відстоюватися 10-15 діб. Потім потрібно наситити воду гуміновими кислотами і дубильними речовинами, тобто можна додати настій з вільхових суплідь, або торф, вода повинна стати світло-бурштинового кольору. У нерестовік необхідно посадити лише пару рибок, самця і самку. Світло може негативно вплинути на розвиток ікри, нерест і подальший розвиток ведуться в темряві. Зазвичай самка мече 100—150 ікринок, ікринки падаючи, потрапляють під ґрати, і рибки не можуть її з'їсти. Коли ікрометання закінчено, риб висаджують з нерестовіка. Ґрати прибирають, а погану ікру, білуватого кольору, вибирають і видаляють, в напівтемряві, піпеткою з оплавленим кінцем. Потім рівень води знижують до 5 см. Коли мальки попливуть можна починати їх годувати і потихеньку додавати свіжої води. На початку мальки харчуються коловертками. У міру зростання рибок, корм укрупнюється, а його кількість збільшують. Потім рибок переміщують у звичайний акваріум.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Советы по ведению приусадебного хозяйства / Ф. Я. Попович, Б. К. Гапоненко, Н. М. Коваль и др.; Под ред. Ф. Я. Поповича. — Киев: Урожай, 1985.— с.664, ил.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Шереметьев И. И. Аквариумные рыбы.—К.: Рад. шк., 1989,—221 с.—На укр.яз. ISBN 5-330-00394-6

Посилання[ред. | ред. код]