Petrosaurus mearnsi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Petrosaurus mearnsi

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ігуаноподібні (Iguania)
Родина: Фриносомові (Phrynosomatidae)
Рід: Petrosaurus
Вид: P. mearnsi
Petrosaurus mearnsi
(Stejneger, 1894)
Синоніми
Uta mearnsi
Streptosaurus mearnsi
Посилання
Вікісховище: Petrosaurus mearnsi
Віківиди: Petrosaurus mearnsi
EOL: 791164
ITIS: 173936
МСОП: 64067
NCBI: 43606

Petrosaurus mearnsi (смугаста кам'яна ігуана) — вид ігуаноподібних ящірок родини фриносомових (Phrynosomatidae)[2]. Мешкає в США і Мексиці. Вид названий на честь американського натураліста Едгара Александера Мірнса[en][3][4].

Смугасті кам'яні ігуани — ящірки з надзвичайно пласким тілом, довжина яких (без врахування хвоста) становить 6,2-8,7 см. Верхня частина тіла у них оливкова. коричнева або сіра, поцяткована білими або блакитними плямами. На горлі чорний "комір", хвіст смугастий. у самців візерунок на горлі більш виражений, а сині плями більш яскраві, ніж у самиць.

Поширення і екологія

[ред. | ред. код]

Смугасті кам'яні ігуани мешкають на півдні штату Каліфорнія в США та у Нижній Каліфорнії. Вони живуть серед високих скель, у тінистих, вузьких частинах каньйонів та на пустельних схилах гір, у нижній Каліфорнії також у чапаралі і сосново-ялівцевих рідколіссях[en] на західних схилах гір Сьєрра-де-Сан-Педро-Мартир. Всеїдні, живляться комахами і павуками, а також квітами. Відкладають яйця з червня по серпень, в кладці від 2 до 6 яєць.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Petrosaurus mearnsi: інформація на сайті МСОП (версія 2024.1) (англ.) 26 липня 2024
  2. Petrosaurus mearnsi у Reptarium.cz Reptile Database
  3. Beltz, Ellin (2006). Scientific and Common Names of the Reptiles and Amphibians of North America – Explained. ebeltz.net/herps/biogappx.html.
  4. Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael (2011). The Eponym Dictionary of Reptiles. Baltimore: Johns Hopkins University Press. xiii + 296 pp. ISBN 978-1-4214-0135-5. (Petrosaurus mearnsi, p. 174).

Джерела

[ред. | ред. код]