Колібрі-аметист рудочеревий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Philodice mitchellii)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-аметист рудочеревий
Самець рудочеревого колібрі-аметиста
Самець рудочеревого колібрі-аметиста
Самиця рудочеревого колібрі-аметиста
Самиця рудочеревого колібрі-аметиста
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Mellisugini
Рід: Philodice
Вид: Колібрі-аметист рудочеревий
Philodice mitchellii
(Bourcier, 1847)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus mitchellii
Calliphlox mitchellii
Philodice mitchelli
Посилання
Вікісховище: Philodice mitchellii
Віківиди: Philodice mitchellii
ITIS: 693176
МСОП: 22688163
NCBI: 472785

Колі́брі-амети́ст рудочеревий[2] (Philodice mitchellii) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Панамі, Колумбії і Еквадорі. Вид названий на честь англійського зоолога і ілюстратора Девіда Вільяма Мітчелла[en][4].

Опис[ред. | ред. код]

Віхтьохвостий колібрі-пухоніг (зверху) і рудочеревий колібрі-аметист (знизу)

Довжина птаха становить 6,8-7,6 см, вага 3-3,3 г. У самців верхня частина тіла темно-бронзово-зелена, за очима білі плямки, на надхвісті з боків є білі плямки. На горлі блискуча рожево-фіолетова пляма, окаймлена з боків білими смугами. Нижня частина грудей темно-бронзова, живіт і боки руді. Під крилами є великі білі плями, помітні в польоті. Хвіст відносно довгий, роздвоєний, бронзово-фіолетовий. Дзьоб короткий, прямий, чорний, довжиною 15 мм.

У самиць верхня частина тіла така ж, як у самців, за очима у них вузькі білі смуги. Горло у них рудувато-біле, поцятковане темними плямам, біла смуга на грудях менш чітка, решта нижньої частини тіла рудувата. Хвіст коричнюватий з широкою чорною смугою на кінці.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Рудочереві колібрі-аметисти мешкають в горах Західного хребта Анд в Колумбії і Еквадорі, на півночі Центрального хребта Колумбійських Анд, а також на крайньому заходу Панами, на південних схилах гори Серро-Пірре. Вони живуть у вологих гірських і хмарних тропічних лісах і на узліссях. Зустрічаються на висоті від 1000 до 2400 м над рівнем моря. Під час негніздового періоду частина високогірних популяцій мігрує на більш низьку висоту.

Рудочереві колібрі-аметисти живляться нектаром різноманітних квітучих дерев, зокрема з родів Cordia і Inga, квітучих чагарників та інших рослин, а також дрібними безхребетними, яких ловлять в польоті. Самці захищають кормові території. Гніздування на заході Колумбії триває з грудня по травень. Гніздо чашоподібне, робиться з тонких рослинних волокон і павутиння, розміщується на товстій гілці високого дерева, на висоті від 8 до 12 м над землею. В кладці 2 яйця, інкубаційний період триває 15-17 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Philodice mitchellii: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 19 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 19 листопада 2022.
  4. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 257. ISBN 978-1-4081-2501-4.