Pinanga subterranea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pinanga subterranea
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Пальмоцвіті (Arecales)
Родина: Пальмові (Arecaceae)
Рід: Pinanga
Вид:
P. subterranea
Біноміальна назва
Pinanga subterranea
Randi & W.J.Baker, 2023

Pinanga subterraneaвид квіткових рослин з родини пальмових (Arecaceae). Це перша описана пальма, що квітне та плодоносить під землею[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Pinanga subterranea широко розповсюджена в первинних тропічних лісах на заході Борнео, охоплюючи Саравак (Малайзія) і Калімантан (Індонезія). В основному реєструється в низинних змішаних двокрилих лісових долинах і на схилах біля струмків. На глинистих ґрунтах на крейді, червоних ґрунтах або піщано-глинистих ґрунтах до висоти 650 метрів[1].

Біологія[ред. | ред. код]

Підземне цвітіння та плодоношення Pinanga subterranea є серйозними проблемами для запилення та розповсюдження насіння. Квіти, закопані під землею, недоступні для більшості типових запилювачів пальм, таких як бджоли чи жуки. Проте, зав’язування плодів і насіння в підземній місцевості Пінанга зазвичай високе, що вказує на існування ефективного способу запилення. Суцвіття у Pinanga однодомні, отже може відбуватися самозапилення. Однак дрібні комахи ще можуть відігравати роль у запиленні. Ці припущення щодо запилення та самозапилення потребують обґрунтування польовими даними спостережень. Щодо розповсюдження насіння, то польові спостереження показують, що бородаті свині (Sus barbatus) є ефективними розсіювачами насіння підземних рослин Pinanga. Цікаво те, що плоди яскраво-червоні, попри те, що вони знаходяться під землею[1].

Використання[ред. | ред. код]

Хоча плоди приховані під землею, їх активно шукають як лісову закуску жителі Центрального Калімантану (Індонезія), коли зустрічають пальму. Солодкий соковитий м'якуш плодів розжовують, а тверде насіння випльовують. З огляду на те, що пальма широко відома корінним жителям, можливо, дивно, що Pinanga subterranea досі уникла наукового опису ботаніками[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Benedikt G. Kuhnhäuser, Agusti Randi, Peter Petoe, Paul P. K. Chai, Sidonie Bellot and William J. Baker. Hiding in plain sight: The underground palm Pinanga subterranea // Plants, People, Planet. — 2023. — DOI:10.1002/ppp3.10393.