Плея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Plea)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плея

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Родина: Плеїди (Naucoridae)
Рід: Plea
Leach, 1817
Вид: Плея
Plea minutissima
Leach, 1817
Синоніми
Plea leachi
Посилання
Вікісховище: Plea minutissima
Віківиди: Plea minutissima
EOL: 2639342
ITIS: 721970
NCBI: 280219

Плея[1] (Plea minutissima) — вид водних клопів родини плеїдів (Pleidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Європі, Північній Африці, у Малій та Центральній Азії до Алтаю та Месопотамії. В Україні це єдиний представник родини. Живе в стоячих водоймах, віддаючи перевагу водоймам з сильно розвиненою підводною рослинністю.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла клопів становить від 2,2 до 2,7 мм, причому самиці трохи більші за самців. Ширина тіла трохи більше половини довжини. Комахи на спинній частині і на ногах піщано-жовті, ямочки на щитку і кінчику покриву чорні, через що ці частини здаються темнішими. Черевна частина тіла та основа ніг коричневі, з темнішою смугою, що проходить по центру живота. Перша з трьох лап дуже коротка.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Основу раціону становить планктон, переважно ракоподібні. Шлюбний період припадає на травень-червень, коли ці клопи утворюють місцеві скупчення. Самиці відкладають яйця на листя і стебла водних рослин з середини червня. Личинки вилуплюються в липні і трапляються до кінця вересня, хоча перші досягають стадії імаго в серпні. Дорослі комахи зимують у воді.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О. П. Зінченко, К. Б. Сухомлін. Клопи (ряд Hemiptera). Методичні рекомендації для студентів з навчальної комплексної (зоолого-ботанічної) практики. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк. 2016. — с. 11

Посилання[ред. | ред. код]