Черепаха геометрична

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Psammobates geometricus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черепаха геометрична
Черепаха геометрична
Черепаха геометрична
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Схованошиї черепахи (Cryptodira)
Родина: Суходільні черепахи (Testudinidae)
Рід: Африканські зірчасті черепахи (Psammobates)
Вид: Черепаха геометрична
Psammobates geometricus
(Linnaeus, 1758)
Синоніми
Testudo geometrica
Testudo luteola
Testudo strauchi
Посилання
Вікісховище: Psammobates geometricus
Віківиди: Psammobates geometricus
EOL: 790924
ITIS: 202116
МСОП: 18398
NCBI: 286013
Fossilworks: 373909

Черепаха геометрична[1] (Psammobates geometricus) — вид черепах з роду Африканські зірчасті черепахи родини Суходільні черепахи.

Загальна довжина карапаксу досягає 24 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиці більші за самців. Голова доволі велика. Карапакс опуклий. Краї карапакса трохи зубчасті. Хребетні щитки опуклі, а задні крайові трохи вигнуті. Щитки на карапаксі горбкувато-рельєфні. Пластрон складається з 12 щитків. Стегнових шпор немає.

Темні голова, шия і кінцівки прикрашені жовтим візерунком. Карапакс має яскраве та ошатне забарвлення: з центру кожного щитка на чорно-коричневому фоні розходяться жовті радіальні лінії, що утворюють складний геометричний візерунок. Звідси походить назва цієї черепахи.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Живе невеликими розрізненими популяціями на не культивованих ґрунтах, вкритих травою і дрібним чагарником. Населяє прибережну частину між горами і морем. Велика частина популяції не піднімається вище 80 м над рівнем моря. Харчується травою, квітами, овочами, а також своїм та чужим калом.

Черепаха відкладає яйця з вересня по жовтень. Самиця відкладає від 2 до 4 яєць розміром 30×26 мм. За температури 26–28 °C інкубаційний період триває 150–210 днів. За сезон буває 2—3 кладки. Черепашенята мають 30—40 мм завдовжки при вазі 6–8 г.

Тривалість життя — до 30 років. Є випадки успішного розведення в неволі.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Мешкає на крайньому південному заході Західної Капської провінції, в околицях Парла, Тульбаха і Малмсбері (Південно-Африканська Республіка). Натепер загальна чисельність складає до 4000 особин.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Hoogmoed, M.S., and C.R. Crumly. 1984. Land tortoise types in the Rijksmuseum van Natuurlijke Histoire with comments on nomenclature and systematics (Reptilia: Testudines: Testudinidae). Zool. Meded. 58(15): 241–259