Pseuderemias

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pseuderemias
Pseuderemias mucronata
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Родина: Ящіркові (Lacertidae)
Підродина: Lacertinae
Рід: Pseuderemias
Boettger, 1883[1]
Види

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Pseuderemias
Віківиди: Pseuderemias
EOL: 35347
ITIS: 1155180
NCBI: 450849

Pseuderemias — рід ящірок родини ящіркових (Lacertidae). Представники цього роду мешкають в Північно-Східній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Представники роду Pseuderemias — ящірки дрібного і середнього розміру з дуже вузькими головами і сплющеним тілом. Кожна ніздря оточена 4 носовими лусками і не досягає першої супралабіальної луски. Щитки на вершині голови гладкі, зморшкуваті або виїмчасті. На очах рухливі повіки. Ряд збільшених лусок посередині спини відсутній, спинні луски мають приблизно однаковий розмір. Комір присутній. Луски на животі гладкі, формують 6-10 поздовжніх рядів. Пальці зігнуті, підпальцеві пластинки кілюваті. Хвіст втричі довший за решту тіла. Пори на стегнах присутні.

Забарвлення сірувате, світло-коричневе, коричневе, іржасто-коричневе, темно-коричневе або майже чорне. На спині зазвичай є кремові або білуваті смуги та/або плямки, які формують поздовжні смуги. У деяких видів, зокрема у P. erythrosticta, смуги відсутні, натомість на спині є темні плямки. У молодих ящірок смуги більш виражені, ніж у дорослих.

Представники роду Pseuderemias мешкають переважно на Сомалійському півострові та в Східній Африці. Вони віддають перевагу акацієво-комміфоровим заростям та напівпустелям. Ведуть активний, денний, наземний спосіб життя, живляться комахами та іншими безхребетними, відкладають яйця.

Види[ред. | ред. код]

Рід Pseuderemias нараховує 7 видів:[2]

Етимологія[ред. | ред. код]

Наукова назва роду Pseuderemias походить від сполучення слова дав.-гр. ψεῦδος — несправжній і наукової назви роду Ящурка (Eremias Wiegmann, 1834).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. O. Boettger. Die Reptilien und Amphibien von Marocco. II. „Abhandlungen der Senckenbergischen Naturforschenden Gesellschaft”. 13 (1), s. 118, 1883. 
  2. P. Uetz & J. Hallermann (ред.). Genus: Pseuderemias. The Reptile Database. Процитовано 09 грудня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]