Тайфунник вануатський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pterodroma occulta)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тайфунник вануатський
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Буревісникоподібні (Procellariiformes)
Родина: Буревісникові (Procellariidae)
Рід: Тайфунник (Pterodroma)
Вид: Тайфунник вануатський
Pterodroma occulta
Imber & Tennyson, 2001[1]
Посилання
Вікісховище: Pterodroma occulta
Віківиди: Pterodroma occulta
ITIS: 723251

Тайфу́нник вануатський[2] (Pterodroma occulta) — вид буревісникоподібних птахів родини буревісникових (Procellariidae)[3]. Цей малодосліджений вид птахів мешкає на південному заході Тихого океану.

Історія[ред. | ред. код]

Перші шість зразків вануатського тайфунника були зібрані поблизу острова Мерелава під час експедиції Вітні[en] в 1927 році і початково були помилково ідентифіковані як тихоокеанські тайфунники. Після чого зразки зберігалися в музейних колекціях протягом наступних 50 років, поки не були переописані Робертом Фаллою[en] як темна морфа макаулійського тайфунника. В 1983 році на узбережжі Нового Південного Уельса був знайдений мертвий птах, пізніше також ідентифікований як вануатський тайфунник. Нарешті, у 2001 році, за результатами молекулярно-філогенетичного дослідження, вануатський тайфунник був описаний як новий вид, а у 2009 році було знайдено також місце його гніздування[4].

Опис[ред. | ред. код]

Вануатський тайфунник — морський птах середнього розміру, середня довжина якого становить 35,5 см, розмах крил 82 см, вага 300-350 г. Верхня частина голови чорна, лоб, обличчя і шия білі. Спина, крила і хвіст темно-чорнувато-сірі, надхвістя більш темне. Нижня частина тіла переважно біла, груди з боків сірі. Нижні покривні пера крил білі з чорнуватими краями, від згину крила до його середини іде темна смуга, махові пера знизу чорнуваті. Очі темні, дзьоб чорний, лапи жовтувато-сірі.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Вануатські тафунники гніздяться на острові Вануа-Лава в групі островів Бенкс[en] у Вануату, а за непідтвердженими свідченнями місцевих жителів — також на острові Мерелава. Під час негніздового періоду вони зустрічаються у відкритих водах на південному заході Тихого океану. Вануатські тайфунники ведуть пелагічний спосіб життя, рідко наближуються до суходолу, за винятком гніздування. Вони живляться переважно кальмарами і летючими рибами, яких ловлять з поверхні океану.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Imber, M.J.; Tennyson, A.J.D. (2001). A new petrel species (Procellariidae) from the south-west Pacific. Emu. 101 (2): 123—127. doi:10.1071/MU00067.
  2. Pterodroma occulta у базі Avibase.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Petrels, albatrosses. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 25 вересня 2022.
  4. Totterman, Stephen (2009). Vanuatu petrel (Pterodroma occulta) discovered breeding on Vanua Lava, Banks Islands, Vanuatu (PDF). Notornis. 56 (2): 57—62. Архів оригіналу (PDF) за 6 грудня 2021. Процитовано 26 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Onley, Derek and Paul Scofield (2007) Albatrosses, Petrels and Shearwaters of the World Helm Field Guides ISBN 978-971-36-4332-9

Посилання[ред. | ред. код]