Rheinmetall Ukrainian Defense Industry LLC

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТОВ «Рейнметалл Українська Оборонна Промисловість»
Rheinmetall Ukrainian Defense Industry LLC
Тип акціонерне товариство
Форма власності міжнародне спільне акціонерне підприємство
Галузь оборонна промисловість
Засновано 18 жовтня 2023
Засновник(и) Укроборонпром, Rheinmetall AG
Штаб-квартира Київ
Територія діяльності Україна Україна
Продукція Військова техніка
Офіціний сайт

Rheinmetall Ukrainian Defense Industry LLC (укр. ТОВ «Рейнметалл українська оборонна промисловість») — спільне підприємство, створене 18 жовтня 2023 року між Rheinmetall AG, провідним німецьким оборонним підрядником, та Державним концерном «Українська оборонна промисловість» (Укроборонпром). Це спільне підприємство спрямоване на підвищення обороноздатності України через технічне обслуговування, ремонт та в майбутньому виробництво військової техніки і боєприпасів всередині країни[1][2].

Історія[ред. | ред. код]

Формування та початкові цілі[ред. | ред. код]

13 травня 2023 року, Rheinmetall AG та Укроборонпром підписали стратегічну угоду про партнерство для створення спільного підприємства, спрямованого на посилення оборонних виробничих можливостей України[3][4].

З дня створення RUDI LLC, 18 жовтня 2023 року, початкові операції були зосереджені на технічному обслуговуванні та ремонті бойової техніки, поставленої союзниками України, з подальшими планами локалізації виробництва передових моделей військової техніки Rheinmetall[5][6].

Розширення виробництва[ред. | ред. код]

16-18 лютого 2024 року, під час 60-ї Мюнхенської конференції з безпеки, Rheinmetall та його український партнер підписали меморандум про взаєморозуміння для створення підприємства з виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів в Україні, які є стандартом НАТО. Це підприємство планує виробляти значну кількість снарядів щорічно, що вирішить критичну нестачу боєприпасів, з якою стикається українська армія. Rheinmetall володіє 51 % акцій у цьому підприємстві, а Укроборонпром — 49 %​[7][8][9].

Значення та цілі[ред. | ред. код]

Спільне підприємство підкреслює поглиблення українсько-німецьких зв'язків в оборонній промисловості. Rheinmetall вже залучений у спільне підприємство в Україні, яке займається обслуговуванням та ремонтом західного озброєння, що надсилається для підтримки оборони Києва проти російської агресії. Крім того, компанія планує будувати в Україні бронетехніку, що включає бронетранспортери Fuchs/Fox, БМП Lynx та танки Panther[10].

Загалом, Rheinmetall вже постачала або планує постачати Україні різноманітне військове обладнання та техніку відповідно до укладених контрактів і угод про співпрацю. Це включає танки Leopard 1 і Leopard 2, та боєприпаси для них. Зокрема й розвідувальні системи SurveilSPIRE для захисту від БПЛА, польовий госпіталь і пункт допомоги, протиповітряна оборона Skynex[11][12].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Prasada, Anita (24/10/2023). Rheinmetall та «Українська оборонна промисловість» зареєстрували спільне підприємство. Forbes.
  2. Ukrainian Defense Industry JSC and Rheinmetall set up a joint venture. ukroboronprom.com.ua. Ukraine Defense Industry.
  3. Rheinmetall and Ukraine's Ukroboronprom form JV to build, repair tanks. Reuters. 13/05/2023.
  4. Rheinmetall AG and Ukrainian Defense Industry JSC establish joint venture in Kyiv. rheinmetall.com. Rheinmetall AG.
  5. Malsch, Laura (17/02/2024). Rheinmetall to Set Up Ammunition Plant Joint Venture in Ukraine. Bloomberg.
  6. Zoria, Yuri (24/10/2023). Rheinmetall, Ukraine create joint venture to maintain, repair, produce military equipment. Euromaidan Press.
  7. Malsch, Laura (17/02/2024). Rheinmetall to Set Up Ammunition Plant Joint Venture in Ukraine. Bloomberg.
  8. Polischuk, Valeria (20/03/2024). Україна почне виробляти власні 155-мм артснаряди. РБК Україна.
  9. Joint venture with Ukrainian partner: Rheinmetall to produce artillery ammunition in Ukraine. edrmagazine.eu. European Defense Review News.
  10. Zhernovska, Liudmyla (06/02/2024). Rheinmetall розкрив обсяги допомоги Україні та анонсував нові поставки. UNIAN.
  11. Rheinmetall to open ammo factory in Ukraine in joint project. Reuters. 17/02/2024.
  12. Zhernovska, Liudmyla (06/02/2024). Rheinmetall розкрив обсяги допомоги Україні та анонсував нові поставки. UNIAN.

Посилання[ред. | ред. код]