SEO-спеціаліст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

SEO-спеціаліст (англ. Search Engine Optimization Specialist) — фахівець, що виконує внутрішню і зовнішню оптимізацію сайту з метою підвищення позиції сайту в списку сторінок, знайдених пошуковими системами за конкретними запитами.

Історія[ред. | ред. код]

У 1997—1999 роки, в період зародження пошукових машин, технологія обміну посиланнями вважалася одним із способів залучення відвідувачів на сайт. SEO-фахівці займалися тим, що додавали сайти в пошуковики. Однак, з часом кількість обмінних посилань стала такою великою, що на сайтах почали з'являтися каталоги таких посилань. Це призвело до того, що трафік з таких каталогів різко впав, оскільки при роботі з пошуковою системою користувачі шукають сайти, що містять запитувану інформацію, а не посилання. Тому, відвідуваність каталогів посилань і перехід відвідувачів за ними стала мізерною. Єдиною метою розміщення посилань в таких каталогах стало підвищення позиції сайту в списку сторінок, знайдених пошуковими системами.

Один із зовнішніх факторів ранжування сайтів — це посилання на сайт. Однак, оскільки таких посилань стало дуже багато і вони не несли корисної інформації, пошукові системи знизили їх значимість при обрахунках рейтингу сторінок. Зниження ефективності обмінних і каталожних посилань призвело до виникнення нового способу просування сайтів — написання і публікація статей. Це в свою чергу породило розгалуження професії SEO-спеціаліст на: SEO-оптимізатора, SEO-копірайтера і SEO-рерайтера.

  • SEO-копірайтер — спеціаліст з написання унікальних і активних текстів для сайтів на основі семантичного ядра з використанням правильного HTML-форматування.
  • SEO-рерайтер — спеціаліст по переробці існуючих (чужих) текстів для сайтів під їх семантичні ядра з використанням правильного HTML-форматування.
  • SEO-оптимізатор  — спеціаліст з оптимізації коду і контенту сайту відповідно до вимог пошукових систем. Результатом роботи оптимізатора є прискорення завантаження сторінки, правильне написання заголовків і службових позначок, оптимальне структурування тексту під пошукову систему, логічна внутрішня перелінковка сторінок сайту.
  • Лінкбілдер  — спеціаліст, що займаеться побудовою профілю зовнішніх посилань для сайту. Його обов'язки — це нарощування посилальної маси сайту і забезпечення його необхідною кількістю якісних посилань. Якісними посиланнями вважаються ті, що відповідають тематиці та регіону сайту, мають високі показникик трафіку.

Професійні терміни[ред. | ред. код]

  • Внутрішня оптимізація сайту — комплекс робіт по сайту, що впливають на підвищення релевантності сайту конкретним пошуковим запитам: приведення тексту і розмітки сторінок у відповідність з обраними запитами, поліпшення якості і кількості тексту на сайті, стилістичне оформлення тексту (заголовки, жирний шрифт), коригування та поліпшення структури і навігації, використання внутрішніх посилань.
  • Зовнішня оптимізація — робота з зовнішніми посиланнями на просувний сайт. Це комплекс заходів для підвищення і стимулювання посилання на ресурс: тематичний обмін посиланнями, реєстрація в каталогах, покупка посилань через спеціальні системи і вручну через вебмайстрів, розміщення посилань на ресурсах компанії, розміщення прес-релізів, статей з посиланням на просувний сайт.
  • Унікальний текст — текст, який не був раніше використаний на інших сайтах і на конкретному ресурсі з'являється вперше.
  • Рерайтинг (переписування) — текст, написаний (переписаний) своїми словами на основі тексту (контенту), взятого з інших джерел.
  • Текст, що «продає» — спеціальним чином написаний рекламний текст з метою залучення інтересу читача до пропонованого товару або послуги з подальшим бажанням придбати товар або скористатися послугою.
  • LSI-копірайтинг (приховане семантичне індексування) — метод для покращення розпізнавання тексту пошуковими системами. Заснований на зміні семантики слів відповідно до контексту. Його появі сприяли алгоритми Google, які зводили нанівець звичні маніпуляції seo-оптимізаторів. 2011 року з'явився алгоритм «Панда» від Гугл, який оцінював рівень залученості відвідувачів сайту в знайомство з контентом, і це дозволило очистити видачу від текстів, написаних тільки заради ключової фрази.
  • Семантичне ядро сайту (СЯ) — список слів або словосполучень, що найбільш повно й точно описують зміст сайту. Такі слова або словосполучення називаються пошуковими запитами. За ними здійснюється просування сайту і вони часто є тими словосполученнями, які користувач вводить для пошуку такого товару.
  • Правильне HTML-форматування — це форматування з використанням HTML для покращення ранжування ресурсу пошуковою системою.
  • Ранжування — процес сортування знайдених пошуковими системами сторінок таким чином, щоб на початку списку результатів виявилися посилання на сторінки, найбільш відповідні (релевантні) пошуковому запиту. Алгоритм ранжування сторінок у пошукових систем є мінливим непублічним.
  • Індексація — обхід роботами пошукових систем сайтів, і внесення їх до бази пошукових машин. Інформація про сайт і про сторінки сайту (посилання, зображення, тексти, відео та інше …) заноситься у бази пошукових систем і стає доступною для користувачів пошукових сервісів.
  • SERP(Search Engine Result Page) — видача, результати пошуку. Сторінка результатів пошуку (видачі) пошукової системи.
  • Релевантність — семантична відповідність пошукового запиту і пошукового образу документа.
  • Лінкбілдінг — нарощування кількості зовнішніх посилань на сайт. Зовнішніми або зворотніми називаються посилання з інших сайтів.