Synodontis flavitaeniatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Synodontis flavitaeniatus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Пір'явусі соми (Mochokidae)
Рід: Synodontis
Вид: Synodontis flavitaeniatus
Boulenger, 1919
Посилання
Вікісховище: Synodontis flavitaeniatus
Віківиди: Synodontis flavitaeniatus
МСОП: 182127

Synodontis flavitaeniatus (синодонтіс строкатий) — вид прісноводних риб з роду Synodontis родини Пір'явусі соми ряду сомоподібні. Зустрічається у басейні річки Конго, утримують також в акваріумах. Інші назви «сом-піжама», «почаранчевострокатий верескун».

Опис[ред. | ред. код]

Завдовжки сягає 19,5 см (в акваріумі — 10 см). Самці кремезніші за самиць. Голова коротка, трохи сплощена зверху й сильно стиснута з боків. Очі доволі великі. Рот помірно широкий. зуби на верхній щелепі короткі, конусоподібні. На нижній — S-подібної форми. Є 3 пари помірно довгих вусів. Тулуб масивний. Спинний плавець великий, високий, з 1 жорстким та зазубреним променем. Грудні плавці видовжені, загострені на кінці, з 1 жорстким та зазубреним променем. Жировий плавець витягнутий, округлий. Хвостовий плавець сильно розділено, його верхня лопать довша за нижню. Кінчики лопаті загострені.

Вкрито контрастним візерунком, що складається з коричневих хвилястих поздовжніх смуг, які розділено смугами світло-жовтого або помаранчевого кольору. Черево має брудно-жовтий з невеликими плямами. Плавці жовтуваті з рядками поперечних темних крапок. Хвостовий плавець з чорними смугами на лопатях. Молодь має більш насичене забарвлення.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічається у річках з помірною течією. Утворює невеличкі косяки. Вдень ховається серед корчів, коренів рослин, під камінням. Активний у присмерку та вночі. Живиться дрібними ракоподібними, личинками комах, детритом.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у середній частині басейну річки Конго, річках Малебо, Убангі та Касаї, нижній частині басейну річки Луалаба — в межах Республіки Конго та Демократичної республіки Конго.

Утримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Спокійна і миролюбна риба. Рекомендують утримувати в акваріумі об'ємом від 80 літрів з великою кількістю укриттів (печер, гротів, корчів тощо). Рекомендовані параметри води: температура 23—28 °C, pH 6,5—8,0, твердість 3—25°dH. Годують будь-якими тонучими кормами (сухі, заморожені, живі) з додаванням рослинних компонентів.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gosse, J.-P., 1986. Mochokidae. p. 105—152. In J. Daget, J.-P. Gosse and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels, MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol.