TKIP

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

TKIP (англ. Temporal Key Integrity Protocol) — протокол цілісності тимчасового ключа в протоколі захищеного доступу Wi-Fi Protected Access. Є частиною стандарту IEEE 802.11 i.

Був запропонований Wi-Fi Alliance як тимчасова міра для заміни уразливого протоколу WEP в існуючому бездротовому обладнанні шляхом оновлення програмного забезпечення. Хоча для шифрування використовується той же самий алгоритм RC4, що і в WEP, розрядність вектора ініціалізації збільшена вдвічі (до 48 біт), а також реалізовані правила зміни послідовності бітів вектора ініціалізації. Крім того, для кожного передаваного пакету створюється новий ключ, а цілісність перевіряється з допомогою криптографічної контрольної суми MIC. Все це дозволяє успішно протидіяти атакам типу replay (повторне використання ключів) і forgery (зміна вмісту переданих пакетів)[1].

TKIP відповідає за збільшення розміру ключа з 40 до 128 біт, а також за заміну одного статичного ключа WEP ключами, які автоматично генеруються і розсилаються сервером аутентифікації. Крім того, в TKIP використовується спеціальна ієрархія ключів та методологія управління ключами, яка прибирає зайву передбачуваність, яка використовувалася для несанкціонованого зняття захисту WEP ключів.

Сервер автентифікації після отримання сертифіката від користувача використовує 802.1 X для генерації унікального базового ключа сеансу зв'язку. TKIP здійснює передачу згенерованого ключа користувача і точки доступу, після чого вибудовує ієрархію ключів плюс систему управління. Для цього використовується двосторонній ключ для динамічної генерації ключів шифрування даних, які в свою чергу використовуються для шифрування кожного пакету даних. Подібна ієрархія ключів TKIP замінює один ключ WEP (статичний) на 500 мільярдів можливих ключів, які будуть використані для шифрування даного пакету даних.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стандарты WPA и 802.11i[недоступне посилання з червня 2019]

Дивись також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]