Tapinoma aberrans

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tapinoma aberrans
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Надклас: Шестиногі (Hexapoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі
Підряд: Стебельчасточеревні
Родина: Мурахи (Formicidae)
Підродина: Dolichoderinae
Рід: Tapinoma
Вид: T. aberrans
Tapinoma aberrans
Dlussky, 2002
Посилання
Віківиди: Tapinoma aberrans
EOL: 2940497
Fossilworks: 256872

Tapinoma aberrans — викопний вид мурах із роду Tapinoma (підродина Dolichoderinae). Виявлений в пізньоеоценовому рівненському бурштині (близько 40 млн років).

Дрібні мурахи, довжина тіла близько 1,5 мм. Покриви гладкі і блискотять. Парапсидальні борозни і віддалені волосинки відсутні. Очі зміщені уперед, великі. Скапус вусиків укорочений, не виступає далі потиличного краю голови і за довжиною такий як три перші членики джгутика. Скутеллюм і скутум сильно випуклі. Петіоль трикутний. Передні крила містять замкнуті комірки 3r, 1r + 2r + rm, mcu. Від близьких видів (наприклад, від вимерлого Tapinoma minutissima Emery, 1891 з сицилійського бурштину і у сучасних) відрізняється дуже коротким скапусом: у всіх інших самці мають довгий скапус, який виступає за задній край голови. Вид був вперше описаний у 2002 році російським мірмекологом Геннадієм Михайловичем Длусським (МДУ, Москва) разом з такими новими видами як Dolichoderus zherichini, Tapinoma electrinum, Oligomyrmex nitidus, Oligomyrmex ucrainicus. Назва таксона T. aberrans походить від латинського слова aberrans[1][2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Длусский Г. М., Перковский Е. Э. Муравьи ровенского янтаря. — Вестник зоологии, 2002. — Т. 36, № 5. — С. 3—20. (рос.)
  2. †Dolichoderus zherichini Dlussky 2002. [Архівовано 17 листопада 2016 у Wayback Machine.] paleobiodb.org (англ.)

Посилання

[ред. | ред. код]