Tooji

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tooji
Основна інформація
Повне ім'я Турай Кешткар
Дата народження 26 травня 1987(1987-05-26) (36 років)
Місце народження ІранШираз, Іран
Роки активності 2008—
Громадянство Іран і Норвегія
Професії телеведучий, співак, соціальний працівник, модель
Інструменти вокал[d]
Жанри поп
Мати Lily Bandehyd

Тура́й «Ту́джі» Кештка́р (англ. Touraj "Tooji" Keshtkar, перс. تورج کشتکار‎, відоміший як Tooji; нар. 26 травня 1987 року, Шираз, Іран) — норвезький співак іранського походження, модель, телеведучий.[1] Став фіналістом пісенного конкурсу Євробачення 2012 в Баку, де представляв Норвегію і посів останнє, 26 місце.[2]

Біографія[ред. | ред. код]

Турай Кешткар народився у 1987 році в Ірані, а коли йому виповнився один рік він разом із мамою Лілі переїхав до Норвегії[1]. Причиною переїзду був пошук політичного притулку. Вже у новій країні Tooji відсвяткував свій перший День народження, але основи його особистості і його музики заклали перське походження і звичаї сім'ї. Майбутній співак закінчив театральну і художню школи, здобув педагогічну освіту в галузі захисту дітей і тепер працює консультантом з питань захисту дітей у відділі післяопераційного догляду та в дитячих притулках. Він вважає свою роботу дуже важливою, складною, такою, що має велике соціальне значення.[3] Також Туджі був залучений у модельний бізнес, після чого розпочав роботу на «MTV Норвегія», де був ведучим «Super saturday» і «Toojis Top 10»[4] . Його перший сингл «Swan Song» вийшов у 2008 році. Tooji є активним борцем за права людини.[5]

Євробачення 2012[ред. | ред. код]

11 лютого 2012 року зі значним відривом у фіналі норвезького Melodi Grand Prix (відбірковий конкурс до Євробачення) Tooji з піснею «Stay»(укр. «Залишайся») виборов право представити Норвегію на пісенному конкурсі Євробачення 2012, який пройшов у столиці Азербайджану місті Баку. Його пісня блискавично досягла вершин чартів iTunes і молодий співак за одну ніч став справжньою сенсацією та відомою особою далеко за межами кіл глядачів MTV.

«Я не знаю, чи правильно це чи ні, але я знаю, що хочу, щоб ти залишилася», співає Туджі Кешткар під свою танцювальну пісню.

Незважаючи на проблеми зі звуком під час генеральної репетиції, конкурсна композиція була успішно виконана в другому півфіналі 24 травня 2012 року і за результатами голосування глядачів пройшла до фіналу.[2][6] Фінал пісенного конкурсу відбувся в День народження Tooji — 26 травня. Із цієї нагоди посольство Норвегії в Азербайджані вирішило провести в одному зі столичних ресторанів пишне святкування.

«Я дуже щасливий, що фінал конкурсу „Євробачення“ збігається з моїм Днем народження. …Я приїхав, щоб виграти, і постараюся це зробити»[7], — сказав Туджі під час конференції після другого пів-фіналу. За його словами, те, що близькі прийшли підтримати його, було дуже хвилюючим і принесло багато вражень. Після прес-конференції співак не став витрачати час на фотосет і автографи, а провів танцювальний флешмоб, навчивши журналістів танцювати під його конкурсну пісню.

У фіналі він виступив під номером 12 і зайняв останнє, 26 місце, набравши 7 балів.

«- Я зробив, що зміг. І зараз ми просто насолоджуємося собою та отримуємо задоволення. Ми пройшли до фіналу, а це більш ніж достатньо.» — сказав представник Норвегії після оголошення результатів. Співак не розчарувався в собі, а пообіцяв продовжувати займатися музикою.[8]

Tooji — один з найпопулярніших учасників Євробачення 2012. Через схожу зовнішність і однаковий музичний стиль конкурсної пісні його часто порівнють зі шведським співаком Еріком Сааде, який представляв свою країну в попередньому році і зайняв третє місце.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Tooji — Artist og menneskevenn. Архів оригіналу за 17 вересня 2011. Процитовано 19 березня 2012.
  2. а б Norway: Tooji to Baku!. Архів оригіналу за 31 липня 2012. Процитовано 19 березня 2012.
  3. Досье: Участник «Евровидение-2012» от Норвегии Тужи (Tooji) — DELFI Showbiz. Архів оригіналу за 28 травня 2012. Процитовано 26 травня 2012.
  4. TV-kjendiser raser etter at sjef lurte muslimsk ansatt — VG Nett om Tro og livssyn. Архів оригіналу за 31 березня 2008. Процитовано 19 березня 2012.
  5. Tooji knuste forhåndsfavorittene — Aftenposten. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 19 березня 2012.
  6. Second Semi-Final: We have our ten qualifiers [Архівовано 30 травня 2012 у Wayback Machine.] (англ.)
  7. Представитель Норвегии выступит в финале «Евровидения» в свой День рождения. Архів оригіналу за 27 вересня 2013. Процитовано 26 травня 2012.
  8. Tooji: — Gjorde det jeg kunne. Архів оригіналу за 30 травня 2012. Процитовано 27 травня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]