Wattpad

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип спільноти

Wattpad ˜– онлайн-спільнота для письменників і читачів, в якій користувачі можуть розміщувати статті, розповіді, фанфіки, вірші та романи в режимі онлайн або через додаток Wattpad. Зареєстровані користувачі мають доступ більш ніж до 10 мільйонів книг, а також можливість публікувати свої роботи і спілкуватися з іншими письменниками і читачами.

Крім постійного архіву інтернет-бібліотеки, регулярно додаються нові твори, деякі доступні для читання лише в міру їх написання. Wattpad є найбільш широко використовуваним в наступних країнах: США, Канада, Велика Британія, Філіппіни, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Туреччина та Азербайджан[1].

Історія[ред. | ред. код]

Wattpad виник в 2006 році в результаті співпраці Allen Lau та Ivan Yuen[2]. У лютому 2007 року Wattpad оголосив про додавання більше 17 000 книг з Проекту «Гутенберг», роблячи їх доступними для користувачів мобільних телефонів[3]. На момент прес-релізу з червня 2009 мобільний додаток було завантажено понад 5 мільйонів разів[4]. У березні 2009 була випущена версія для iPhone. Це супроводжувалося запуском на BlackBerry App World в квітні 2009 року, Google Android в червні 2009 року і Apple iPad в квітні 2010 року.

Користування[ред. | ред. код]

Станом на квітень 2014:

  • 85 відсотків трафіку і використання припадає на мобільні пристрої;
  • Сайт має 40 мільйонів унікальних відвідувачів в місяць[5];
  • Більше 1000 доданих історій на добу[6];
  • Люди проводять 11 мільярдів хвилин на місяць на Wattpad;
  • Wattpad доступний на більш ніж 50 мовах;.

Нові автори[ред. | ред. код]

Розповіді, які отримали найбільшу кількість голосів, з'являються в розділі «Популярні». Цей список оновлюється щодня, завдяки результатам пошуку і голосам інших користувачів.

Онлайн-спільнота також має розділ «Пошук» — це список історій, який затверджений співробітниками і редакцією Wattpad. Багато з цих оповідань написані професійними письменниками або письменниками, які цікавляться самопублікацією.

Конкурси[ред. | ред. код]

Wattpad проводить кілька малих конкурсів за рік і один головний. Головний щорічний конкурс називається «Wattys»[7] і проводиться з 2010 року. Участь у конкурсі може взяти кожен володар профілю на Wattpad.

Влітку 2012 року, у співпраці з Маргарет Етвуд — канадською поетесою, письменницею та літературознавцем, був проведений «Attys» — перший великий віршований конкурс, який пропонував можливість поетам на Wattpad конкурувати один з одним в одній з двох категорій, або як «ентузіаст» або як «конкурент».

Посли[ред. | ред. код]

Wattpad Посли (Ambassadors) — це група користувачів-волонтерів, які за підтримки редакції Wattpad працюють над розвитком спільноти. Вони запускають громадські ініціативи, допомагають відповідати на загальні питання про Wattpad, а також тримають користувачів в курсі того, що відбувається в суспільстві.

За аналогу Ambassadors, була заснована група AmbassadorUA[8] — дискусійний, інформаційний та суспільний простір для тих, хто читає або пише українською на Wattpad.

Про компанію[ред. | ред. код]

Wattpad (зареєстрований як WP Technology, Inc.) є канадською компанією. На даний момент штаб-квартира компанії знаходиться на історичній вулиці міста Торонто –Велінгтон. Команда Wattpad постійно зростає; на початок 2015 року вона налічувала понад сотню співробітників.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. PW Select December 2012: Wattpad Revolutionizes Online Storytelling. PublishersWeekly.com (англ.). Архів оригіналу за 7 квітня 2019. Процитовано 21 травня 2018.
  2. how-did-wattpad-start. Архів оригіналу за 3 квітня 2012.
  3. Wattpad. Press - Wattpad. www.wattpad.com (англ.). Процитовано 21 травня 2018.
  4. Wattpad. Press - Wattpad. www.wattpad.com (англ.). Процитовано 21 травня 2018.
  5. Ingram, Mathew (8 квітня 2014). Collaborative-writing platform Wattpad gets $46M in financing for global expansion. gigaom.com (амер.). Архів оригіналу за 22 травня 2018. Процитовано 21 травня 2018.
  6. Web Fiction, Serialized and Social. The New York Times (амер.). 23 березня 2014. ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 21 травня 2018.
  7. The Wattys (@TheWattys) - Wattpad. www.wattpad.com. Процитовано 21 травня 2018.
  8. Посли Wattpad (@AmbassadorsUA) - Wattpad. www.wattpad.com. Процитовано 21 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)