Why Did You Come to Japan?

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Why Did You Come to Japan?
YOUは何しに日本へ?
Знімальна група програми в аеропорті Наріта, грудень 2013
Знімальна група програми в аеропорті Наріта, грудень 2013
Тип японський телесеріалd і телесеріал
Телеканал(и) TV Tokyo
Дистриб'ютор(и) Crunchyroll
Жанр вар'єте
Ведучий Осаму Сітара та Юкі Хімура (Bananaman)
Текст за кадром Боббі Ологун
Країна-виробник Японія Японія
Мова оригіналу Японська
Перший показ 30 червня 2012
Посилання

«Why Did You Come to Japan?» (яп. YOUは何しに日本へ?, Ю: ва нані сі ні ніппон е?, «Для чого ВИ приїхали в Японію?») — це японська розважальна телевізійна програма. ЇЇ ведуть Осама Сітару та Юкі Хімура з комедійного дуету «Bananaman». Текст читає телеведучий нігерійського походження Боббі Ологун. Програма виходить щопонеділка по вечорам на каналі «TV Tokyo».[1]

Перші випуски шоу вийшли у 2012 році, а починаючи з січня 2013 року програма стала виходити щосереди.[2] Шоу стало доволі популярним, тож з 15 квітня 2013 його стали транслювати в прайм-тайм вечора понеділка.[2][3]

Основна тема програми — іноземці, які подорожують Японією. Гостей країни, яких показують у випуску, а також інших іноземців у програмі називають YOU (англ. «ВИ»), або, у множині, YOU-tachi (яп. YOUたち, Ю:таті). Назвою телешоу, як англійською, так і японською відповідно, є одне з найперших питань, що знімальна група задає потенційним учасникам: "Why Did YOU Come to Japan?" (яп. YOUは何しに日本へ?, Ю: ва нані сі ні ніппон е?, "Для чого ВИ приїхали в Японію?").

Формат[ред. | ред. код]

В першій частині випуску знімальна група ходить по певному аеропорту Японії та шукає іноземців, як туристів так і натуралізованих громадян Японії, або японців іноземного походження (т. зв. хафу) та питає в них, для чого вони приїхали в Японію. Ведучий просить в подорожуючих, які дали найцікавіші відповіді, дозволу, щоб знімальна група могла доєднатись до їх подорожі.

Команда, яка бере інтервʼю у подорожуючих, складається з оператора, режисера та перекладача. Якщо учасники програми згідні, щоб з ними подорожували, то та сама група людей і продовжує їх знімати. Зазвичай програма подорожує з гостями від пів дня до двох днів. Якщо подорож довше, то одну і ту ж групу людей можуть показати в різних епізодах. Люди, які в країні надовго, таким чином можуть стати трохи відомими на час виконання цілі своєї подорожі.

В перших випусках програми знімальна група проводила інтервʼю в аеропорті Наріта в Токіо, але пізніше стала проводити інтервʼю і в інших аеропортах, наприклад: Осака-Кансай, Нагоя-Тюбу тощо; а також в інших місцях.

В іншому сегменті програми ведучі їдуть у певне місто чи місцевість Японії, де вони намагаються знайти іноземців, що живуть там. Місце для цього обирається випадковим чином. Також, не рахуються іноземці, що приїхали за програмою обміну для вчителів англійської мови.

У програмі нема сегментів, що зняті у студії, оскільки у програму не запрошують інших гостей. Замість цього, дует Bananaman знімається у хромакеї таким чином, що залишаються лише їх голови, а інші декорації (в тому числі зображення глядачів та тіла ведучих) дорисовуються компʼютерною графікою.

Однією з причин популярності програми є те, що вона практично не має сценарію. Знімальна група подорожує з учасниками і абсолютно ніяк не впливає на їх розклад або плани. Іноді трапляється, що учасники перестають виходити на звʼязок, змінюють або цілком скасовують свої плани, не попереджаючи про це знімальну групу. Також знімальній групі можуть не дозволяти зйомку в певних публічних місцях (особливо на концертах та подібному). Такі моменти все одно залишаються в епізоді. Іноді знімальна група натрапляє на знаменитостей. Так, в програмі брали інтервʼю у актора Бенедикта Камбербетча[4], музики Рішара Клайдермана та інших[5][6][7]. Трапляється й таке, що команді не вдається знайти ціль для інтервʼю в аеропорті.

У 2020 році, з початку епідемії коронавірусної хвороби, нові епізоди програми не знімались, а в ефірі показували попередні випуски. Програма повернулась до свого звичайного формату у свій десятий ювілей у квітні 2023 року[8].

Критика[ред. | ред. код]

Журнал "Gendai Business" зазначає, що героями епізодів стають переважно туристи з західних країн та білі люди, а азійські туристи обираються командою програми рідко[9]. Письменник Окамото Рьосуке додає, що це трапляється не через погані наміри команди, а через їх бажання створити більш цікавий продукт: "Якщо туристи з західних країн дадуть хоча б невеличкі коментар для телебачення, то ці туристи дуже зручні для ведучого. Але вони існують лише в телебаченні. Вони - ілюзія, створена мас-медіа"[9].

Успіху програми часто приписують появу інших схожих передач. Однак, за словами продюсера та колишнього режисера програми Ісаму Оти, "Why Did You Come to Japan?", на відміну від інших програм, не має на меті змусити іноземних туристів вихвалити Японію, а навпаки вихваляє самих туристів, що знаходять цікавості про Японію[10].

Нагороди[ред. | ред. код]

У 2013 році програма отримала почесну відзнаку премії "Galaxy" за 2012 рік у номінації телепрограм[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 『YOUは何しに日本へ?』が4月から放送時間90分に拡大でゴールデン進出!MCは引き続きバナナマン | テレビ関連ニュース [テレビドガッチ]. Dogatch.jp. 13 March 2013. Архів оригіналу за 30 July 2013. Процитовано 4 August 2013.
  2. а б Hirai, Kei. 『YOUは何しに日本へ?』なぜ人気なのか プロデューサーを直撃「キーワードは愛」 (Japanese) . MSN Topics. Архів оригіналу за 20 May 2013. Процитовано 31 August 2013.
  3. 「日本が好きだから」外国人たちの思いに日本の魅力を振り返る『YOUは何しに日本へ?』の多幸感. Excite News (Japanese) . Архів оригіналу за 5 липня 2017. Процитовано 31 August 2013.
  4. 14回目の放送は・・・ [14th broadcast]. Back number broadcast 26 August 2013 (Japanese) . TV Tokyo Corporation. Процитовано 7 September 2013.
  5. 16回目の放送は・・・ [16th broadcast]. Back number broadcast 16 September 2013 (Japanese) . TV Tokyo Corporation. Процитовано 17 September 2013.
  6. エリック・マーティンが『YOUは何しに日本へ?』に出演決定、6/29放送 amass 2015年6月24日 2016年2月15日閲覧
  7. イギリスのバンド「ナパーム・デス」がテレ東番組に偶然出演、「世界一短い曲」を披露 Livedoor ニュース 2014年12月24日 2016年2月15日閲覧
  8. 「YOUは何しに日本へ?」10周年で新宿ビジョンからバナナマン飛び出す、空港ロケも解禁. お笑いナタリー. 28 березня 2023. Процитовано 12 грудня 2023.
  9. а б なぜテレビに登場する訪日外国人は、欧米人ばかりなのか?(岡本 亮輔) | 現代ビジネス | 講談社(2/5)
  10. 太田勇 on Twitter. Twitter. Процитовано 25 лютого 2017.
  11. 第50回(2012年度) - NPO法人 放送批評懇談会. Процитовано 2 жовтня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]