Zanac

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Zanac
Файл:ZanacBoxArt.jpg
Розробник Compiled
Видавець Pony Canyond
Дистриб'ютор Nintendo eShop
Жанр(и) shoot 'em up і науково-фантастична відеограd
Платформа NES, MSX і Family Computer Disk Systemd
Дата випуску 28 листопада 1986
Режим гри однокористувацька гра
Технічні деталі
Носій цифрове завантаження[d]

Zanac — відеогра в жанрі вертикального скролл-шутера, розроблена компанією Compile. Спочатку Zanac була випущена в Японії в 1986 році для домашніх комп'ютерів стандарту MSX1. Також випущено версії для ігрових консолей Nintendo Famicom Disk System (тільки для Японії, дата виходу 28 листопада 1986 року) та NES (США, жовтень 1987 року). Згодом випущено оновлену версію гри для комп'ютерів MSX2 під назвою Zanac Ex.

Продовження гри, Zanac X Zanac, вийшло в Японії на ігровій консолі PlayStation 29 листопада 2001 року. Ця гра не виходила в США та Європі.

Особливості[ред. | ред. код]

Zanac відрізнялась від інших ігор жанру унікальною реалізацією «штучного інтелекту» супротивників. Дії гравця — такі як стрілянина, взяття призів, руйнування ворожих зміцнень, та деякі інші — можуть призводити до збільшення чи зменшення кількості противників та впливати на їхню поведінку. На початку кожного з 12 рівнів налаштування інтелекту скидаються, також це відбувається при знищенні спеціального ворога (Sart).

Як і багато інших відеоігор того періоду, Zanac є типовим прикладом використання Engrish — спотвореної англійської мови. Гра містить багато помилок перекладу, граматичних помилок та друкарських помилок. Вони є як у самій грі, так і в посібнику користувача. Наприклад, на титульному екрані гри слово designed написано як desinded. Це наслідок того, що англійською статтю перекладали самі розробники, рідною мовою яких була японська.

Оцінки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Weiss, Brett Alan. Zanac > Review. Allgame. Архів оригіналу за 11 грудня 2014. Процитовано 22 грудня 2011.
  2. Provo, Frank (10 грудня 2007). Wii Zanac Review. GameSpot. Архів оригіналу за 13 квітня 2013. Процитовано 22 грудня 2011.
  3. Thomas, Lucas M. (7 грудня 2007). Zanac Review: Ask Your Doctor if Prescription Zanac is Right for You. IGN. Архів оригіналу за 4 липня 2008. Процитовано 8 червня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]