Абкляч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абкляч центру на марці Росії (1889, 50 копійок), наддрукованій у перші роки Радянської влади

Абкляч (від нім. Abklatsch — копія, підробка), або дзеркальний відбиток, — у філателії дзеркальне зображення малюнка на зворотному боці марки, яке може виникати при друкуванні друкарських (марочних) аркушів.

Опис[ред. | ред. код]

Зазвичай абкляч виникає внаслідок порушення нормальної роботи друкарської машини: відбиток з друкарської форми потрапляє на проміжний циліндр, а потім під час робочого ходу на зворотний бік аркуша. Інша причина виникнення абкляча — використання жирної густої фарби і пористого крихкого паперу. Фарба наскрізь просочує папір і проступає на зворотному боці[1][2]. Те ж саме станеться при перетискуванні, якщо аркуш з фарбою, яка ще не просохла, «накрити», іншим аркушем. У усіх цих випадках також говорять про відбруднювання[3].

Абкляч може бути повним, частковим, по усіх або тільки по одній фарбі. Він може бути прямим або перевернутим. Не є абклячем прямий друк на клейовому боці марки, коли гумований аркуш потрапляє в машину клейовим боком до друкарської форми. Абкляч вважається різновидом поштової марки і включається в експонати традиційної філателії. Останнім часом у зв'язку з поліпшенням техніки друкування марок абкляч зустрічається украй рідко.[1]

Абкляч на аркушах безномінальних марок Білорусі
Абкляч наддруківки (літера «В», 2000)
Частковий абкляч рисунка і наддруківки (літера «A»)

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

  • - p/ малюнок. Російсько-англійський тлумачний словник термінів філателій - П. Юный филателист. Белпочта. Архів оригіналу за 13 лютого 2012. Процитовано 21 жовтня 2009.

Примітки[ред. | ред. код]

Шаблон:Поштові марки