Авер'янова Тетяна Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авер'янова Тетяна Михайлівна
Народилася30 травня 1939(1939-05-30)
Померла6 листопада 2008(2008-11-06) (69 років)
Країна СРСР
 Росія
Діяльністьбіолог
Alma materБіологічний факультет Санкт-Петербурзького державного університетуd
Галузьботаніка, еволюційна біологія і історія біології
ЗакладS.I. Vavilov Institute for the History of Natural Science and Technologyd
Ботанічний інститут імені В. Л. Комарова РАН
Науковий ступінькандидат біологічних наук
Науковий керівникK. M. Zavadskiĭd

Тетяна Михайлівна Авер'янова (30 травня 1939(19390530) — 6 листопада 2008) — радянська і російська науковиця, кандидатка біологічних наук (1973); ботанікиня, еволюціоністка, фахівчиня в галузі популяційної біології та історик біології. Центральною темою наукових досліджень був історичний розвиток еволюційної теорії. Основні наукові праці присвячені вивченню внеску робіт в галузі прикладної ботаніки у розвиток теорії еволюції. Протягом 1967—1977 років працювала під керівництвом одного з творців школи радянських еволюціоністів Кирила Михайловича Завадського[ru][1]. Її історико-критичні нариси демонструють цінність науково-практичних досліджень для розвитку теоретичних проблем біології[2].

Життєпис

[ред. | ред. код]

1962 року закінчила біолого-ґрунтовий[ru] Ленінградського державного університету, де працювала лаборанткою до 1967 року. Після цього працювала молодшою науковою співробітницею в Ленінградському відділенні Інституту історії природознавства і техніки АН СРСР[ru] (ЛВ ІІПТ) під науковим керівництвом К. М. Завадського. 1973 року захистила кандидатську дисертацію з теми: «До історії проблеми популяцій у вищих рослин (За матеріалами вітчизняних досліджень в галузі прикладної ботаніки до 40-х років XX століття)» (спеціальність 07.00.10 — історія науки і техніки). 1975 року сектор історії та теорії еволюційного вчення ЛВ ІІПТ було переведено в Ботанічний інститут АН СРСР, де Тетяна Авер'янова продовжила роботу під керівництвом К. М. Завадського[1]. Робота колективу була спрямована на історико-критичний аналіз сучасних проблем еволюційної теорії та пошук теоретичних шляхів їх вирішення[3]. Коли 1977 року постало питання про переведення лабораторії Завадського з БІН чи можливе розформування лабораторії, Тетяна Авер'янова активно відстоювала необхідність збереження лабораторії. Разом з Я. М. Галлом вона поїхала до Москви шукати підтримки в Президії АН СРСР[ru] і Відділі науки ЦК КПРС. Після відходу К. М. Завадського з життя (1977) і переходу більшості співробітників його лабораторії в Ленінградський відділ ІІПТ АН СРСР, залишилася в БІН. 1978 року була призначена вченою секретаркою, а згодом заступницею директора БІН. З 1989 року працювала в Ленінградському науковому центрі АН СРСР.

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

У кандидатській дисертації Тетяни Авер'янової розглянуто зародження та розвиток вітчизняних робіт в галузі прикладної ботаніки з вивчення будови й еволюції популяцій[4]. Визначено, якою мірою ці роботи були використані при створенні сучасного вчення про популяції і мікроеволюцію рослин. Велика частина дисертаційної роботи присвячена аналізу досліджень місцевих популяцій прикладними ботаніками школи М. І. Вавилова. Результати роботи наочно демонструють, що при розробці проблеми місцевих популяцій і мікроеволюції рослин ніхто не узагальнював і не використовував той значний і важливий матеріал, який вже мала прикладна ботаніка.

Монографія Тетяни Авер'янової на тему «Популяційні дослідження у прикладній ботаніці. Історико-критичні нариси вітчизняних досліджень у першій третині XX століття»[2] (1975) висвітлює практичне значення еволюційної теорії в її історичному розвитку. Дослідження базується на узагальненні значного обсягу матеріалу, накопиченого в селекційно-рослинницькій літературі XX ст., і оцінці такого матеріалу з точки зору його важливості для розвитку теорії еволюції. Центральною темою роботи стала прикладна ботаніка, що розуміється як: «… комплекс знань, що включає селекційну роботу у вузькому сенсі цього слова, дослідження світових колекцій самих культурних рослин, різнобічне вивчення вихідного матеріалу для селекційних робіт, яке включає в себе і дослідження дикорослих родичів, а також вивчення бур'яново-польових видів рослин». У першій частині монографії розглянуто експериментальні матеріали з вивчення складу, структури та пристосованості місцевих сортів.

У другій частині роботи проведено аналіз досліджень процесів перетворення сільськогосподарських сортів — популяцій. В кінці книги Тетяна Авер'янова приходить до висновку, що вивчаючи місцеві сорти і накопичуючи дані про основні властивості і структуру місцевого населення виду оброблюваних в культурі рослин, селекціонери і рослинники багато в чому перевершували дослідження, розгорнуті згодом популяційною біологією. Матеріали, узагальнені і проаналізовані в монографії, показують цінність науково-практичних досліджень для розвитку теоретичних проблем біології і разом з тим свідчать про те, що при некоординованому розвитку біологічних наук деякі дані і навіть випереджальні напрямки досліджень згодом можуть виявитися значною мірою забутими.

У науковій статті, написаній Тетяною Авер'яновою в співавторстві з науковим керівником К. М. Завадським[5] (1975), стисло узагальнено результати багаторічної роботи. Зроблено висновок про те, що закономірності еволюційного процесу в умовах доместикації і в ході селекційної трансформації культурних популяцій повинні скласти один із суттєвих і самостійних розділів синтетичної теорії еволюції.

Основні наукові праці

[ред. | ред. код]
Обкладинка монографії Т. М. Авер'яновоі «Популяційні дослідження у прикладній ботаніці: Історико-критичні нариси вітчизняних досліджень у першій третині XX століття»
  • Аверьянова Т. М. Популяционные исследования в прикладной ботанике: Историко-критические очерки отечественных исследований в первой трети ХХ века [Архівовано 28 березня 2020 у Wayback Machine.] / Отв. ред. К. М. Завадский. Л.: Наука, 1975, 140 с.
  • Завадский К. М., Аверьянова Т. М. Теория эволюции и научная селекция. Труды по прикл. ботанике, генетике и селекции, 1975, том 54, вып. 1, 35-48.
  • Аверьянова Т. М., Колчинский Э. И. Об одном неудачном пособии по философским проблемам биологии. Обсуждение книги А. Е. Фурмана «Диалектическая концепция развития в современной биологии». Журн. общ. биол., 1975, том 36, № 6, стр. 957—961.
  • Аверьянова Т. М. Системы скрещиваний и эволюция. В сб. «Организация и эволюция живого». Л., 1972, стр. 116—120.
  • Аверьянова Т. М. К вопросу об арогенной популяции (на основе работ Е. Н. Синской). В сб. «Закономерности прогрессивной эволюции». Л. 1972, стр. 28-38.
  • Аверьянова Т. М. Элементы популяционных идей в исследованиях отечественных селекционеров. В сб. «Наука и техника (вопросы истории и теории)». Л., 1972, вып. VII, часть 2, стр. 34-37.
  • Аверьянова Т. М. Проблема изучения микроэволюции и селекция растений в СССР В сб. «Наука и техника (вопросы истории и теории)». Л., 1971, вып. VI. стр. 153 −156.
  • Аверьянова Т. М., Горобец А. М. Структура популяции дикой и культурной свеклы. Разнообразие по форме корнеплода. «Вестник Ленинградского университета[ru]». 1970. № 15, стр. 124—132.
  • Аверьянова Т. М. Признаки арогенной популяции (на основе работ Е. Н. Синской). В сб. «Проблемы прогрессивного развития в живой природе и технике». Л. 1969, стр. 40-42.

Представлення результатів наукової роботи

[ред. | ред. код]
  • 28-30 жовтня 1969 р. Симпозіум «Проблеми прогресивного розвитку живої природи і техніки».
  • 7-8 грудня 1972 р. Всесоюзна конференція «Організація і еволюція живого».
  • 21-23 лютого 1973 р. VII щорічна конференція ЛВ СНОИФЕТ.
  • Лютий 1973 р. Симпозіум «Перші кроки еволюційної теорії в СРСР».
  • 10-12 грудня 1974 р. I Всесоюзний симпозіум «Проблеми еволюційної фізіології рослин».

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Колчинский Э.И. {{{Заголовок}}} / ред. С.И. Зенкевич, В.Г. Смирнов. — СПб. : Нестор-История, 2013. — 448 с. — ISBN 978-5-4469-0144-9.
  2. а б Аверьянова Т. М. {{{Заголовок}}} / отв. ред. К.М. Завадский. — Ленинград : "Наука", Ленинградское отд-ние, 1975. — 140 с.
  3. Колчинский Э.И. {{{Заголовок}}}. — СПб. : Нестор-История,, 2014. — 572 с. — ISBN 978-5-4469-0411-2.
  4. Аверьянова Т.М.  // Диссертация на соискание ученой степени кандидата биологических наук. — 1973.
  5. Завадский К.М., Аверьянова Т.М.  // Труды по прикл. ботанике, генетике и селекции. — 1975. — Вып. 1. — С. 35—48.