Анастасія (імператриця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анастасія
Народилася 650
Константинополь
Померла не раніше 711
Константинополь
Поховання Церква Дванадцяти апостолів
Країна  Візантійська імперія
Діяльність суверен
Титул дружина імператораd
Посада Візантійський імператор
Конфесія християнство
У шлюбі з Костянтин IV
Діти Юстиніан II і Heracliusd

Анастасія (*'бл. 650 — після 711) — візантійська імператриця.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження нічого невідомо, можливо походила з італійської або сицилійської знаті. У середині 660-х років вийшла заміж за Костянтина, сина імператора Константа II. У 668 році після смерті останнього та придушення заколоту Мецентія перебирається до Константинополя. Того ж року отримала титул августи.

Після смерті чоловіка у 685 році новим імператором став старший син Анастасії — Юстиніан II. Невдовзі імператриця Анастасія стикнулася зі Стефаном Перським, який проводив жорстоку політику стягування податків. В подальшому Анастасія фактично перейшла в опозицію до внутрішньої політики сина. Напевне це сприяло тому, що після повалення імператора у 695 році Анастасія зуміла зберегти свій статус.

У 705 році Юстиніан II повернувся на імператорський трон, але продовжив політику першого володарювання. Мати не мала на нього жодного впливу. У 711 році під час заколоту проти імператора, вона намагалася врятувати онука — співімператора Тиберія, але марно — того було вбито. Подальша доля Анастасії невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік —

Діти:

  • Юстиніан (669—711), імператор
  • Іраклій (670/672—д/н)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lynda Garland: Byzantine Empresses. Women and power in Byzantium, AD 527—1204. Routledge, London/New York 1999, S. 70–72, ISBN 0-415-14688-7