Андріївка (Девладівська сільська громада)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Андріївка
Країна Україна Україна
Область Дніпропетровська область
Район Криворізький район
Громада Девладівська сільська громада
Облікова картка Андріївка 
Основні дані
Населення 237
Поштовий індекс 53120
Телефонний код +380 5650
Географічні дані
Географічні координати 48°14′00″ пн. ш. 33°48′31″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
98 м
Місцева влада
Карта
Андріївка. Карта розташування: Україна
Андріївка
Андріївка
Андріївка. Карта розташування: Дніпропетровська область
Андріївка
Андріївка
Мапа
Мапа

Андрі́ївка — село в Україні, у Девладівській сільській громаді Криворізького району Дніпропетровської області.

Населення — 237 мешканців.

Географія[ред. | ред. код]

Село Андріївка розташоване на лівому березі Макортівське водосховище (річка Саксагань), вище за течією на відстані 3 км розташоване село Нова Зоря, нижче за течією на відстані 3,5 км розташоване село Мар'є-Костянтинівка.

Історія[ред. | ред. код]

За даними на 1859 рік у власницькому селі Андріївка (Уськовка) Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії налічувалось 27 дворових господарств, у яких мешкало 283 особи (133 чоловічої статі та 150 — жіночої)[1].До будівництва Макортівського водосховища Андріївка розташовувалась на обох берегах р.Саксагань і складалась із чотирьох окремих поселень. На правому березі Бубирівка і через невелику балочку вниз по течії Морозівка. На лівому березі Радсело (Білокрисівка) і через Холошину балку Дар"ївка( Чуйківка). Крім того. на лівому березі вверх по течії за балкою Злодійка були розташовані дев"ять хат. По обидва кінці села були переїзди через Саксагань, а посередині села між Бубирівкою і Морозівкою була кладка на лівий берег. Перед Бубирівкою колись був міст. але вода в водопілля його зруйнувала і був тільки Брідок. влітку пересихав. При паводках береги були практично ізольовані. Була дуже красива Церква. яку після революції зруйнували. На лівому березі на пагорбі був вітряк.

Станом на 1886 рік у селі Ордо-Василівської волості було 68 дворів, у яких мешкало 505 осіб, існувала православна церква та постоялий двір[2].

У 1908 році кількість мешканців зросла до 581 особи (461 чоловік та 120 жінок), налічувалось 84 дворових господарства[3].

Населення[ред. | ред. код]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[4]:

Мова Відсоток
українська 89,5 %
російська 8,4 %
інші/не вказали 2,1 %

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Екатеринославская губернія съ Таганрогскимъ градоначальствомъ. Списокъ населенныхъ местъ по сведениям 1859 года. Изданъ Центральнымъ Статистическимъ Комитетомъ Министерства Внутреннихъ Делъ. Обработанъ редакторомъ И Вильсономъ. 1859. — IV + 452 с., (стор. 1212) (рос. дореф.)
  2. Волости и важнѣйшія селенія Европейской Россіи. По данным обслѣдованія, произведеннаго статистическими учрежденіями Министерства Внутренних Дѣл, по порученію Статистическаго Совѣта. Изданіе Центральнаго Статистическаго Комитета. Выпуск VIII. Губерніи Новороссійской группы. СанктПетербургъ. 1886. — VI + 157 с. (рос. дореф.)
  3. Списокъ населенныхъ мѣстъ Верхнеднепровскаго уѣзда Екатеринославской губерніи съ приложеніемъ карты. Изданіе Екатеринославской Губерной Земской Управы. Екатеринославъ. Типографія Губернскаго земства. 1911 (рос. дореф.)
  4. Рідні мови в об'єднаних територіальних громадах України — Український центр суспільних даних

Джерела[ред. | ред. код]