Бартоло ді Фреді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бартоло ді Фреді
Bartolo di Fredi

Народження бл. 1330
Італія Італія
Смерть 1410(1410)
  Сієна
Національність італієць
Діяльність художник
Напрямок Сієнська школа
Роки творчості 1355–1410
Вплив Сімоне Мартіні, Дуччо
Вплив на Андреа ді Бартоло
Твори The Presentation at the Templed
Роботи в колекції Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Національний музей Швеції, Штедель, Музей мистецтва Метрополітен[2], Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Fralin Museum of Artd, Художня галерея Єльського університету, Музей образотворчих мистецтв, Rhode Island School of Design Museumd, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Берлінська картинна галерея, Musée du Petit Palaisd, Musée des Beaux-Arts de Chambéryd, Lindenau-Museumd і Polesden Laceyd

CMNS: Бартоло ді Фреді у Вікісховищі
Введення Діви Марії в храм, темпера та золото по дереву, бл. 1360, Гонолульський музей мистецтв.

Бартоло ді Фреді (бл. 1330 — 26 січня 1410), деколи також іменується Бартоло Баттілоро (італ. Bartolo Battiloro), — італійський художник Сієнської школи, fl.1355–1410.

Життєпис та творчість[ред. | ред. код]

Бартоло ді Фреді мав велику майстерню та був одним з найбільш впливових художників, які працювали в Сієні та навколишніх містах в другій половині XIV сторіччя. Він мав декілька дітей (ймовірно дев'ять), які всі померли до нього, крім Андреа ді Бартоло.

До Гільдії художників Сієни він був включений 1355 року. З 1353 року він був компаньйоном Андреа Ванні (хоча не відомо чи був Ванні також художником, чи лише помічником) та допоміг розписати залу Ратуші в Сієні в 1361 році. З 1356 року він працював над Колегіальною церквою Сан-Джиміньяно, в 30 км від Сієни, де покрив всі сторони лівого нефа циклом фресок зі сценами зі Старого Заповіту; завершена робота була підписана та датована 1367 роком[3]. В 1366 році Рада міста Джиміньяно замовила картину, що зображувала «Два монахи-августинці» для Палаццо Публіко в Сієні, для ознаменування вирішення тривалих суперечок між містом та цим орденом. На початку 1367 року він разом з Якопо ді Міно працював в Сієні над оздобленням кафедрального собору.

В 1372 році він зайняв посаду в уряді міста та був направлений привітати нового подесту при його наближенні до Сієни, а в 1381 році він сам став членом Ради.

В 1382 році він написав картину «Зняття з хреста», яка зараз перебуває в ризниці Сан-Франческо, Монтальчіно. В цій церкві також перебувають інші картини на дереві цього художника: «Хрещення Христа», фігури Святого Петра, Павла та Франциска та п'ять сцен з життя Св. Філіпа з Монтальчіно.

В 1389 році Бартоло з допомогою Лука ді Томе створив запрестольний образ для вівтаря виробників взуття в кафедральному соборі та з того року і до смерті малював запрестольні образи для собору та інших церков Сієни, які всі на сьогодні втрачені.

Його стиль вирізнявся відкиданням «закляклих» фігур, які асоціюються з П'єтро Лоренцетті, на користь більш декоративних потойбічних композицій у манері Сімоне Мартіні та Дуччо. Він поєднував дух фантазії з сюжетними деталями.

Роботи Бартоло ді Фреді сьогодні модна побачити в таких публічних колекціях як Лувр, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Національний музей Сербії, Музей мистецтва Метрополітен, Музей красного мистецтва в Шамбері, Музей дю Петіт-Пале (Авіньйон), Міський і єпархіальний музей релігійного мистецтва (Монтальчино), Музей витончених мистецтв (Бостон), Гонолульский музей мистецтв та Фралінський музей мистецтва, Вірджинія, США.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в RKDartists
  2. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/458954
  3. Fengler, Christie Knapp, 'Bartolo di Fredi's Old Testament Frescoes in S. Gimignano' [Архівовано 6 березня 2016 у Wayback Machine.] in The Art Bulletin Vol. 63, No. 3 (September 1981), pp. 374-384

Посилання[ред. | ред. код]

  • Вебгалерея мистецтва [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.]
  • Bryan, Michael (1886). Robert Edmund Graves (ред.). Dictionary of Painters and Engravers, Biographical and Critical (Volume I: A-K). York St. #4, Covent Garden, London; Original from Fogg Library, Digitized May 18, 2007: George Bell and Sons. с. page 88. Архів оригіналу за 12 листопада 2012. Процитовано 1 жовтня 2014. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка)