Берлінський пончик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Берлінський пончик
Походження  Німеччина
Необхідні компоненти яйце, дріжджове тісто, кулінарні жири і начинка
Берлінський пончик зі сливовою начинкою

Берлінський пончик (нім. Berliner Pfannkuchen — букв. «берлінський сковородний пиріг, берлінський млинець», також берлінер нім. Berliner) — популярний у Німеччині та Австрії обсмажений в олії пончик середнього розміру з солодкого дріжджового тіста з начинкою з конфітюру (зазвичай полуничною або сливовою) або іноді з кремом. Зустрічаються регіональні варіанти: в Швабії і Франконії — з пастою з шипшини, в Баварії, Австрії та Південному Тиролі — з абрикосовим джемом. У північних землях Німеччини зустрічається берлінер із заварним чи ванільним кремом. Саме такий пончик називається берлінером у США, де він дуже популярний.

Зверху берлінський пончик посипаний цукровою пудрою або политий цукровою глазур'ю. Берлінський пончик у Німеччині є традиційним частуванням на Новий рік і під час карнавалів, коли для розіграшу в начинці можна виявити гірчицю, каррі, соєвий соус, соус чилі і навіть вату[1].

За легендою берлінський пончик був винайдений в 1756 році певним берлінським кондитером, який мріяв служити в артилерії Фрідріх Великого. Хоча кондитер не зумів проявити себе належним чином у військовій справі, його лишили польовим пекарем у полку. В подяку за це «артилерійський пекар» без печі придумав смажити гарматні ядра з дріжджового тіста в олії на відкритому вогні[2][3]. Пончики набули поширення в Берліні, де продавалися з лотків. Коли і ким було вигадано начиняти берлінські пончики конфітюром, невідомо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Die Welt: Wehe dem Narren, dem das Schmalz ausgeht [Архівовано 2019-04-30 у Wayback Machine.](нім.)
  2. Лев Арье. Германия: Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Гамбург, Кёльн. Путеводитель. Архів оригіналу за 24 липня 2020. Процитовано 21 березня 2022.
  3. Die Welt: Der Pfannkuchen [Архівовано 2021-01-27 у Wayback Machine.](нім.)


Посилання[ред. | ред. код]