Біла кулька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біла кулька
بادکنک سفيد
Жанр драма
Режисер Джафар Панагі
Продюсер Курош Мазкоурі
Сценарист Аббас Кіаростамі
У головних
ролях
Айда Мохаммадхані
Мохсен Кафілі
Ферештех Садр Орфані
Оператор Фарзад Джадат
Монтаж Джафар Панагі
Кінокомпанія Farabi Cinema Foundation
Ferdos Films
I.R.I.B. Channel 2
Дистриб'ютор Celluloid Dreams
Тривалість 85 хв.
Мова перська
Країна Іран Іран
Рік 1995
Дата виходу 1 лютого 1995
IMDb ID 0112445

«Біла кулька» (перс. بادکنک سفيد‎) — іранський фільм 1995 року режисера Джафара Панагі, знятий за сценарієм Аббаса Кіаростамі. Це перша повнометражна стрічка Панагі як режисера. Фільм отримав чимало критичних відгуків і численні нагороди на міжнародних кінофестивалях по всьому світу, зокрема «Золоту камеру» на Каннському кінофестивалі 1995 року. Кінокартина стала однією із 50 найкращих сімейних фільмів усіх часів у списку «Гардіан»[1]. Фільм міститься у списку БІК 50 фільмів, які ви повинні переглянути до 14 років.

Фільм був кандидатом від Ірану на здобуття премії «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою, але його не прийняли[2][3]. Іран безуспішно намагався зняти свого кандидати, але отримав відмову[4].

Сюжет[ред. | ред. код]

Напередодні іранського Нового року. Фільм відкривається тегеранським ринкому, де семирічна Разіє (Аїда Мохаммадхані) та її матір купують товари. Разіє бачить золоту рибку у магазині та починає вмовляти маму, яка поспішала, купити її замість худих рибок в домашньому ставку. Майже всі головні герої фільму на короткий проміжок часу з'являються на цій ринковій сцені, хоча вони будуть представлені глядачеві пізніше. На шляху додому мати та донька проходять через двір, де зібрався натовп чоловіків, щоб подивитися на двох заклиначів змій. Разіє хоче побачити, що відбувається, але мати відтягує дочку, кажучи їй, що недобре спостерігати за цим.

Повернувшись додому, Разіє засмучена відмовою матері дозволити їй придбати нову золоту рибку, продовжує канючити. Її старший брат Алі (Мохсен Каліфі) повертається з купування для свого батька, якого не показують, але його присутність відчувається, вона викликає напругу в сім'ї. Тато скаржиться, що попросив шампунь, а не мило, а потім жбурляє мило в сина. Алі йде по шампунь, а коли повертається, Разіє заручається його допомогою, щоб змінити думку матері про золоту рибку, підкупивши його повітряною кулькою. Наполягаючи, що вона може придбати золоту рибку на ринку за 100 туманів («Ти божевільна», — каже їй Алі, зауважуючи, що він може подивитись два фільми з ці гроші), Разіє все ж таки отримує бажане: мати дає останні 500 туманів і просить повернути решту. Дівчина вирушає з порожньою скляною банкою до рибного магазину в кількох кварталах від її будинку.

На шляху до магазину Разіє вдається двічі загубити гроші: спочатку зіткнувшись із заклиначем змій, а потім вона впускає гроші за ґрати біля входу в магазин, який був закритий на святкування Нового року.

Брат і сестра роблять кілька спроб дістати гроші, потім звернувшись по допомогу до дорослих, зокрема власників сусідніх магазинів, іранського солдата. Однак купюра так і залишалася недосяжною. Їм допомагає молодий афганський вуличний торговець повітряних кульок. У нього залишилась лише одна біла. Група прикріплює шматок жувальної гумки до одного кінця палички кульки, протискають за ґрати та витягують гроші.

Фільм закінчується не показом Алі та Разіє, а молодим афганським хлопчиком, який став важливим персонажем лише в кінці фільму.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Айда Мохаммадхані Разіє Разіє
Мохсен Кафілі Алі Алі
Ферештех Садр Орфані мати мати
Анна Борковська стара стара
Мухаммад Шахані солдат солдат
Мухаммед Бахтіяр кравець кравець
Алісгар Смаді торговець кульками торговець кульками
Хамідреза Тахері Реза Реза

Номінації та нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Біла кулька»[5]
Рік Кінофестиваль/кінопремія Категорія/нагорода Номінант Результат
1995 Каннський кінофестиваль «Золота камера» Джафар Панагі Перемога
Міжнародний кінофестиваль у Сан-Паулу Нагорода міжнародного журі Джафар Панагі Перемога
Токійський міжнародний кінофестиваль «Золотий приз» Джафар Панагі Перемога
Міжнародний кінофестиваль у Вальядоліді «Золотий колос» Джафар Панагі Номінація
1996 Спільнота кінокритиків Нью-Йорка Найкращий фільм іноземною мовою Іран Перемога
Пусанський міжнародний кінофестиваль Новий потік Джафар Панагі Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brooks, Xan (10 грудня 2005). The best family films of all time. The Guardian. London. Архів оригіналу за 19 травня 2008. Процитовано 26 вересня 2006.
  2. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  3. 41 to Compete for Foreign Language Oscar Nominations. FilmFestivals.com. Архів оригіналу за 7 квітня 2012. Процитовано 4 жовтня 2015.
  4. Iran Requests Academy Not to Consider Its Film Entry. Highbeam. Архів оригіналу за 23 жовтня 2012. Процитовано 4 жовтня 2015.
  5. Нагороди та номінації фільму Біла кулька на сайті IMDb (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Badkonake sefid на сайті IMDb (англ.) 7.7/10 stars (станом на 14.02.2020)
  2. The White Balloon на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 6.8/10 stars (станом на 14.02.2020)