Валанс (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Валанс»
Повна назва Association sportive d'origine
arménienne de Valence
Засновано 1920
Розформовано 2005
Населений пункт Валанс, Франція Франція
Стадіон «Стад Жорж Помпіду»
Вміщує 12,500
Ліга Національний чемпіонат 3
Домашня
Виїзна

«Валанс» (фр. ASOA Valence) — французький футбольний клуб з однойменного міста, заснований 1920 року. Приймав своїх суперників на «Стад Жорж Помпіду», що вміщує 12,500 глядачів. 2005 року клуб через фінансові проблеми припинив існування і на його основі було створено новий клуб, відомий зараз як «Олімпік» (Валанс).

Історія[ред. | ред. код]

Клуб був заснований в 1920 році вірменами, які втекли від геноциду, здійсненого турками в 1915 році. Велика громада вірменів оселилися у Валансі і створили команду УСЖОА (Валанс), в повній назві якої (фр. Union sportive de la Jeunesse d'origine arménienne de Valence) була згадка про вірменьке походження команди. Газон регулярно благословляв диякон Вірменської Апостольської Церкви.

Клуб довгий час перебував у тіні сусіднього ФК «Валанса». У вісімдесятих роках УСЖОА продовжував грати в нижчих регіональних серіях, але потім почав швидко набирати силу і в 1986 році клуб вийшов до третього дивізіону, де також грав ФК «Валанс». Після ряду сезонів у третьому дивізіоні у 1992 році команда УСЖОА виграла свою групу і кваліфікувалась до Дивізіону 2, отримавши таким чином професіональний статус. Тоді ж для посилення команди УСЖОА та ФК «Валанс» об'єднались в одну, яка отримала назву АСОА (Валанс) (фр. Association sportive d'origine arménienne de Valence).

У другому дивізіоні клуб виступав до 2000 року, а потім у 2002—2004 роках. 2005 року команда знову отримала право на виступи у Лізі 2, втім перед початком нового сезону не була допущена через фінансові проблеми і розпущена[1]. На основі клубу було створено нову аматорську команду АС «Валанс» (фр. Association sportive de Valence), яка згодом отримала назву «Олімпік» (Валанс).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ASOA Valence: La fin d'une histoire. foot-national.com. 2 серпня 2005. Архів оригіналу за 18 січня 2021. Процитовано 29 червня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]