Верблюжі перегони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перегони на верблюдах в Австралії

Перегони на верблюдах — вид спорту, поширений на території Пакистану, Саудівської Аравії, Єгипту, Бахрейну, Йорданії, Катару, Об'єднаних Арабських Еміратів, Оману, Австралії і Монголії. Для перегонів використовуються дромедари (одногорбі верблюди); в деяких арабських країнах виводяться спеціальні породи й існують особливі центри для підготовки перегонних верблюдів. До середини XX століття перегони на верблюдах мали поширення фактично тільки на Аравійському півострові, де відомі з VII століття, але згодом стали популярні і в інших близькосхідних країнах і навіть за межами регіону.

Професійні перегони на верблюдах є одночасно азартними перегонами, на яких роблять великі ставки, які привертають увагу туристів. Правила в залежності від конкретної країни і конкретного змагання можуть розрізнятися в плані довжини дистанції, числа учасників або, наприклад, віку та породи що допускаються до скачок верблюдів. Самці і самки верблюдів через різницю у вазі, як правило, не беруть участь в одних і тих же перегонах.

Як жокеї на перегонах часто виступають неповнолітні, багато з яких роблять це з примусу і часто отримують травми під час змагань [1]. У деяких арабських країнах (наприклад, в ОАЕ і Катарі) прийняті спеціальні закони, що забороняють використання дітей як наїзників верблюдів [2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Williamson, Lucy. (2005-02-04) South Asia | Child camel jockeys find hope [Архівовано 13 березня 2007 у Wayback Machine.]. BBC News. Retrieved 2011-10-25.
  2. Peachey, Paul. (2010-03-03) UAE defies ban on child camel jockeys - Middle East - World [Архівовано 3 вересня 2014 у Wayback Machine.]. The Independent. Retrieved 2012-01-27.

Посилання[ред. | ред. код]